Διαμαρτύρονται οι δικαστικοί υπάλληλοι για τις συνθήκες στα δικαστήρια της Αθήνας

Για «πολλά κρούσματα κορονοϊού σε πολλές δικαστικές υπηρεσίες, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, στο Πρωτοδικείο, στο Ειρηνοδικείο, στο Εφετείο και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, κυρίως Δικαστικών Υπαλλήλων, αλλά και, σε κάποιες περιπτώσεις, Δικαστικών Λειτουργών» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Στην κυβέρνηση και, ειδικότερα, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν την άποψη πως ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται όταν βρίσκεται κανείς στις δικαστικές υπηρεσίες. Φαίνεται   ότι  θεωρούν όσους εργάζονται και όσους επισκέπτονται τους χώρους αυτούς άτρωτους στην πανδημία…

Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι οι Κ.Υ.Α. που εκδίδονται, από τις 6-11-2020 και μετά, παρότι κάνουν λόγο για προστασία της δημόσιας υγείας και της μεγάλης ανάγκης περιορισμού της πανδημίας και, αφού το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει φτάσει στα όριά του ως προς την περίθαλψη των θυμάτων του κορονοϊού, προβλέπουν πολλές λειτουργίες των δικαστηρίων ανοιχτές.

Σε απόλυτη αναντιστοιχία με την περίοδο Απριλίου και Μαΐου, που τα κρούσματα ήταν υποπολλαπλάσια από τα σημερινά, αλλά τότε περισσότερες διαδικασίες λειτουργίας των δικαστηρίων είχαν ανασταλεί.

Σε ότι αφορά τα Ποινικά Δικαστήρια, οι υποθέσεις που εκδικάζονται είναι πολύ περισσότερες από αυτές που εκδικάζονταν στην αναστολή Απριλίου και Μαΐου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα Πολιτικά Δικαστήρια. Ο συνωστισμός που παρατηρείται στη νέα Τακτική Διαδικασία και στο Εφετείο Αθηνών είναι πέρα από κάθε όριο λογικής, αφού σε καμιά περίπτωση δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από το ΕΟΔΥ. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση το κτίριο 3 του Πρωτοδικείου Αθηνών (Νέα Τακτική Διαδικασία), που το επισκέπτεται καθημερινά ένας μεγάλος αριθμός δικηγόρων, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τους 1.000, για το κλείσιμο φακέλων και ανταλλαγή προτάσεων».

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του Σ.Δ.Υ.Α. εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά