Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Αυξάνονται τα περιστατικά κατά την πανδημία του covid19

Η 25η Νοεμβρίου 2020 έχει κηρυχθεί ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Αυτή τη χρονιά η ημέρα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί, κατά το διάστημα της πανδημίας του κορωνοϊού τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερα.

Η βία κατά των γυναικών εμφανίζεται παντού: στο σπίτι, στην εργασία, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, στον δρόμο, στα δημόσια μέσα μεταφοράς και το διαδίκτυο. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, και κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη ευημερία της και να την αποτρέψει από το να συμμετέχει πλήρως στην κοινωνία. Σχεδόν οι μισές γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποστεί λεκτική, σωματική ή διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 80 % των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ είναι γυναίκες.

Σε όλο τον κόσμο, 12 περίπου εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 ετών παντρεύονται κάθε χρόνο — ένα κορίτσι κάθε δύο δευτερόλεπτα. Τα παντρεμένα κορίτσια συνήθως μένουν σύντομα έγκυοι, εγκαταλείπουν το σχολείο και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας απ' ό,τι οι γυναίκες που παντρεύονται ενήλικες. Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί σήμερα ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, πρακτική που εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε περίπου 30 χώρες. Οι γυναίκες που μεταναστεύουν είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και εκτίθενται περισσότερο σε φαινόμενα κακοποίησης ή βίας.

Όπως αναφέρει στο μήνυμά του για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών ο Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, «η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί  μία παγκόσμια πρόκληση για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η πανδημία COVID-19  έχει αποκαλύψει  περαιτέρω το ζήτημα αυτό ως μία παγκόσμια έκτακτη ανάγκη που απαιτεί επείγουσα δράση.  Σε όλα τα επίπεδα, σε όλους τους χώρους και από όλους τους ανθρώπους. Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ωθεί δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια στη φτώχεια, ενώ ο κίνδυνος της βίας εναντίον τους αυξάνεται». 

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά