Αποφάσεις του ΔΣΑ για το περιστατικό Βερβεσού : Συνεδρίαση της 25ης Νοεμβρίου 2020

Το ΔΣ του ΔΣΑ συνεδρίασε στις 25.11.2020 με τηλεδιάσκεψη. Μετά από διαλογική συζήτηση ελήφθησαν οι κάτωθι αποφάσεις:

1) Τοποθέτηση του ΔΣ για το περιστατικό της 20.11.2020

Το ΔΣ του ΔΣΑ αφού έλαβε υπ’ όψιν την τοποθέτηση του Προέδρου, Δημήτρη Βερβεσού ενώπιόν του και την ήδη εκπεφρασμένη δημόσια συγγνώμη του, καθώς και την καταγεγραμμένη στα πρακτικά δήλωση του Συμβούλου Γιώργου Κλεφτοδήμου για τη θέση εαυτού στη διάθεση του σώματος προς αντιστροφή του αρνητικού κοινωνικού αποτυπώματος εκ του ατυχούς, κατ’ αυτόν περιστατικού της 20.11.2020, δηλώνει τα εξής:

(α) Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών έχει μακρά δημοκρατική παράδοση. Από την ίδρυσή του έως σήμερα, ο Δ.Σ.Α., ως ο πρώτος και μεγαλύτερος δικηγορικός και επιστημονικός σύλλογος της χώρας, διήνυσε μια μακρά πορεία στο δημόσιο βίο, στενά συνδεδεμένη με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Επιστημονική συσσωμάτωση και παράλληλα συνδικαλιστικό όργανο, ο Δ.Σ.Α., εκπροσωπεί σήμερα χιλιάδες δικηγόρους. Η ιστορική του διαδρομή αποτυπώνει το σημαίνοντα ρόλο των εκπροσώπων του και τις διαφορετικές και πολυπληθείς λειτουργίες τους στην ελληνική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτής της μακράς παράδοσης κείται πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η εικόνα που δόθηκε με το δημοσιοποιηθέν περιστατικό της 20/11/2020 στο γραφείο του Προέδρου του Δ.Σ.Α και την συμπεριφορά συναδέλφων, εκθέτει δυσεπανόρθωτα το δικηγορικό σώμα.

(β) Στην παρούσα κρίσιμη υγειονομική συγκυρία το ΔΣ αποδοκιμάζει έντονα και απερίφραστα το περιστατικό, ιδίως στο βαθμό που έλαβε χώρα εντός των γραφείων του ΔΣΑ και εξέπεμψε εσφαλμένο μήνυμα προς τους δικηγόρους και την κοινωνία. Η τοποθέτηση που η παρούσα στιγμή επιτάσσει, είναι η ρητή και κατηγορηματική αντίθεση προς τις υπό κρίση συμπεριφορές και η εξωτερίκευση της αντίθεσης προς την ελληνική κοινωνία, την οποία υπηρετούμε όλοι οι δικηγόροι κατά την ενάσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων, ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης.

(γ)Η ποινική και πειθαρχική διερεύνηση και αξιολόγηση του συμβάντος έχει αναληφθεί ήδη από τα αρμόδια ποινικά και πειθαρχικά όργανα.

(δ)Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση των επιβεβλημένων μέτρων υγειονομικής προστασίας είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων, και κατά μείζονα λόγο των θεσμικών εκπροσώπων του δικηγορικού σώματος, λαμβανομένου επιπροσθέτως υπ’ όψιν ότι μέχρι σήμερα σε όλους τους χώρους του ΔΣΑ έχει ληφθεί προσήκουσα μέριμνα, ώστε να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

(ε) Το ΔΣ αποδοκιμάζει την προβολή του περιστατικού από ορισμένα ΜΜΕ, στο μέτρο που παραβιάστηκαν προσωπικά δεδομένα παρισταμένων μη δημοσίων προσώπων.

Υπέρ της ανωτέρω θέσης ψήφισαν 16 Σύμβουλοι,

Μειοψήφησαν τέσσερις (Δημ. Αναστασόπουλος, Αθ. Καμπαγιάννης, Νικ. Κουτκιάς και Ζώης Σταυρόπουλος), ( Βλ επισυναπτόμενο σκεπτικό μειοψηφίας)

Τρείς Σύμβουλοι ψήφισαν «παρών» (Αντ. Αντανασιώτης, Χαρ. Κονδύλης και Βασ. Παπαστεργίου).

Απείχαν της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός και ο Σύμβουλος Γιώργος Κλεφτοδήμος.

2. Παραίτηση Αντιπροέδρου Θεμιστοκλή Σοφού.

Το ΔΣ έκανε δεκτή την από 29.10.2020 παραίτηση του Θεμιστοκλή Σοφού από τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΣΑ.

3. Συγκρότηση επιτροπής του ΔΣ για το ζήτημα των πυλών ανίχνευσης COVID – 19 στα δικαστήρια των Αθηνών

Αναφορικώς με το ζήτημα της τοποθέτησης πυλών ανίχνευσης COVID-19 στα δικαστήρια το ΔΣ του ΔΣΑ δηλώνει ρητώς την ανάγκη διασφάλισης: • της υγειονομικής καταλληλότητας των όποιων τυχόν μηχανημάτων τοποθετηθούν στις πύλες εισόδου των δικαστηρίων και της σχετικής πιστοποίησής τους • της αποδεδειγμένης προσφορότητάς τους προς ανίχνευση του COVID – 19 και • της πλήρους τήρησης των εγγυήσεων προστασίας των προσωπικών δεδομένων όλων των διερχομένων προσώπων.

Κατά τα λοιπά επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για το ζήτημα αφού λάβει επαρκή πληροφόρηση για τις ακριβείς προθέσεις του αρμοδίου Υπουργείου σχετικά με το ζήτημα αυτό. Συγκροτήθηκε επιτροπή συμβούλων του ΔΣ του ΔΣΑ αποτελούμενη από τους Συμβούλους Αντώνη Αντανασιώτη, Χαράλαμπο Κονδύλη και Φώτιο Κωτσή προκειμένου να πραγματοποιήσει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το ανωτέρω ζήτημα (της τοποθέτησης πυλών ανίχνευσης COVID-19 στα δικαστήρια).

4. Συγκρότηση Επιτροπής του ΔΣ του ΔΣΑ για το ζήτημα των εμμίσθων συναδέλφων της ΑΕΠΠ

Σε συνέχεια των προηγούμενων αποφάσεων του ΔΣ σχετικά με την ανάγκη πλήρους διασφάλισης των θέσεων των εμμίσθων συναδέλφων στην ΑΕΠΠ, και της ανεξαρτησίας της νομικής υπηρεσίας, ενόψει της ανάρτησης προς διαβούλευση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη μεταρρύθμιση του δικαίου των δημοσίων συμβάσεων, αποφασίστηκε η ήδη ορισθείσα Επιτροπή για το ζήτημα αυτό να συναντηθεί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Ανάπτυξης προκειμένου να θέσει υπ’ όψιν τους τις θέσεις του σώματος. (πηγή:dsa.gr)

Σχόλια