Υπόθεση επίθεσης με βιτριόλι εναντίον γυναίκας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Καταδίκη της Αλβανίας λόγω μη αποτελεσματικής έρευνας

Στην υπόθεση Tërshana κατά Αλβανίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με απόφασή του στις 4.8.2020, διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή σε σχέση με τη διαδικαστική πτυχή της υπόθεσης, η οποία αφορούσε επίθεση με καυστικό υγρό εναντίον γυναίκας σε δρόμο των Τιράνων το 2009.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, τον Ιούλιο του 2009 η προσφεύγουσα κι ενώ περπατούσε στα Τίρανα μαζί με συναδέλφισσές της , δέχθηκε επίθεση με οξύ στο πρόσωπο από έναν άνδρα αγνώστου ταυτότητας. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, υποφέροντας από εγκαύματα κατά 25% στο πρόσωπο και στο σώμα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ιταλία όπου υπεβλήθη σε 14 χειρουργεία σε διάστημα 3 ετών. Έκτοτε πάσχει από έντονες φοβίες και ψυχολογικά προβλήματα και φοβάται να επιστρέψει στην Αλβανία. Η προσφεύγουσα, στην κατάθεση της στην αστυνομία, ανέφερε ότι δεν αναγνώρισε τον δράστη, ωστόσο υποπτευόταν το πρώην σύζυγό της, ο οποίος είχε υπάρξει βίαιος και την είχε απειλήσει ότι θα την σκοτώσει κατά το παρελθόν. Τελικά η έρευνα εναντίον του υπόπτου δεν προχώρησε καθώς δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία.

Στην απόφασή του το ΕΔΔΑ έκρινε ότι το κράτος δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνο για την επίθεση επειδή δεν γνώριζε καμία απειλή εις βάρος της προσφεύγουσας ή για τη βίαιη συμπεριφορά του πρώην συζύγου της, τον οποίο εκείνη υποψιάστηκε ότι είχε πραγματοποιήσει την επίθεση. Επομένως έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Αντιθέτως, το Δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 2 (έρευνα) της Σύμβασης. Το Δικαστήριο επ΄αυτού σημείωσε ότι η έρευνα για την επίθεση, η οποία είχε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα βίας βάσει φύλου και επομένως θα έπρεπε να έχει παρακινήσει τις αρχές να αντιδράσουν με ιδιαίτερη επιμέλεια, δεν υπήρξε αποτελεσματική, καθώς δεν προσδιορίστηκε επακριβώς η ουσία που έριξε ο δράστης πάνω στην προσφεύγουσα καθώς και ποιος ήταν ο υπαίτιος ενώ δεν δόθηκαν πληροφορίες στο θύμα της επίθεσης, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες .

Τελικά το Δικαστήριο καταδίκασε την Αλβανία να πληρώσει 12.000 ευρώ για μη χρηματική ζημία και 2720 ευρώ για δικαστικά έξοδα. (legalnews24.gr/ECHR)

Σχόλια