Δικαστήριο αθώωσε άνδρα μετά από 27 χρόνια στη φυλακή- Eίχε καταδικασθεί για τη δολοφονία δύο παιδιών

Δικαστήριο στην Κίνα εξέδωσε αθωωτική απόφαση για έναν άνδρα που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία δύο νεαρών αγοριών και πέρασε 27 χρόνια στη φυλακή. Το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο του Τζιανγκσί διαπίστωσε τελικά ότι ο Ζανγκ Γιουχουάν δεν είναι ένοχος, επικαλούμενο ανεπαρκή στοιχεία για την καταδίκη του. 

Σε δήλωσή του, ο δικαστής Τιαν Γκανλίν δήλωσε: «Αφού εξετάσαμε το υλικό που βρήκαμε, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν άμεσα αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή του Ζανγκ. Επομένως, αποδεχθήκαμε την πρόταση των εισαγγελέων και απαλλάξαμε τον καταδικασθέντα».

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, το δικαστήριο ζήτησε συγγνώμη από τον Ζανγκ και τον ενημέρωσε για το δικαίωμά του να ζητήσει κρατική αποζημίωση για παράνομη καταδίκη.

«Θα διαπραγματευτώ το ακριβές ποσό αποζημίωσης με τον πελάτη μου», δήλωσε ο δικηγόρος του Ζανγκ στην China Daily. «Σχεδιάζουμε επίσης να ζητήσουμε να λογοδοτήσουν εκείνοι που διέπραξαν δικαστικά λάθη στην υπόθεση», πρόσθεσε.

Τον Οκτώβριο του 1993, τα πτώματα δύο νεαρών αγοριών ανακαλύφθηκαν μέσα σε μια δεξαμενή σε ένα χωριό στο Τζινξιάν. Η αστυνομία αναγνώρισε τον Ζανγκ, ο οποίος ήταν ο γείτονας των δύο θυμάτων, ως βασικό ύποπτο και τον έθεσε υπό κράτηση.

Τον Ιανουάριο του 1995, το δικαστήριο του Ναντσάνγκ καταδίκασε τον Ζανγκ στην ποινή του θανάτου για ανθρωποκτονία, αλλά μετέτρεψε αργότερα την ποινή σε ισόβια κάθειρξη.

Οπως μετέδωσαν τα κινεζικά ΜΜΕ, το πρώτο σπιτικό φαγητό του Ζανγκ μαζί με την οικογένειά του, μετά από 27 χρόνια, ήταν ρύζι με αυγά. Η πρώην σύζυγος του Ζανγκ λιποθυμήθησε από τη χαρά της μόλις τον είδε από κοντά, σύμφωνα με πλάνα από τοπικά τηλεοπτικά κανάλια. (kathimerini.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά