Πέθανε δικηγόρος στην Τουρκία μετά από 238 ημέρες απεργίας πείνας - Ζητούσε δίκαιη δίκη

Η Εμπρού Τιμτίκ, δικηγόρος από την Τουρκία, που έκανε απεργία πείνας για 238 ημέρες μετά την καταδίκη της για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, πέθανε την Πέμπτη 27 Αυγούστου, σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το δικηγορικό της γραφείο.

Το Δικηγορικό Γραφείο ανέφερε στο Twitter ότι η Εμπρού Τιμτίκ πραγματοποιούσε απεργία πείνας απαιτώντας μια δίκαιη δίκη και πως η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά νωρίς το πρωί.

Διεθνείς νομικές οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων σημειώνουν ότι η Τιμτίκ καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πάνω από 13 έτη, και μαζί με το συνάδελφο της, Αϊτάτζ Ουνσάλ, ξεκίνησαν απεργία πείνας τον περασμένο Απρίλιο «για να ενισχύσει το αίτημά τους για δίκαιες δίκες και για απονομή δικαιοσύνης στην Τουρκία».

Οι δύο δικηγόροι είχαν πει ότι θα «συνεχίσουν την απεργία πείνας ακόμη κι αν αυτή οδηγήσει στο θάνατό τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της 11ης Αυγούστου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αγγλίας και της Ουαλίας, της Διεθνούς Ένωσης Δικηγόρων και άλλων οργανώσεων.

Η έφεση τους στην καταδικαστική ετυμηγορία που υποβλήθηκε τον Μάρτιο του 2019, απορρίφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ μια ακόμα έφεση εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας. (πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχόλια