Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά του "Μεγάλου Περίπατου"

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε πολίτης κάτοικος Αθήνας ζητώντας  να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία η κοινή υπουργική απόφαση για «την επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19» («Μεγάλος  Περίπατος»). Η υπουργική απόφαση ισχύει για 3 μήνες και προβλέπεται δυνατότητα παράτασης για άλλους 3 μήνες. 

Η εν λόγω υπουργική απόφαση αναφέρει ότι «για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας». 

Ειδικότερα, ο Θεόδωρος Γαζούλης, δικηγόρος του Αθηναίου πολίτη που προσέφυγε στο ΣτΕ, υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, στην αίτηση ακύρωσης, ότι για την έκδοση της επίμαχης κοινής υπουργικής απόφασης δεν υπάρχει νομοθετική εξουσιοδότηση, αλλά και η σχετική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας, καθώς από τα απαγορευτικά μέτρα εξαιρούνται μέλη της Κυβέρνησης, βουλευτές κλπ. (πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Σχόλια