Αίρονται σταδιακά τα μέτρα για τον κορωνοϊό στις Φυλακές - Νέες φυλακές στη Δράμα και στο Δομοκό


Σε αποκλιμάκωση των μέτρων για τον κορονοϊό στις φυλακές προχωράει από τη  Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ενώ στην τελική ευθεία μπήκε το θέμα της λειτουργίας του νέου Καταστήματος Κράτησης Δράμας, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών, αλλά και της Πειθαρχικής Φυλακής Υψίστης Ασφαλείας στον Δομοκό Φθιώτιδας.
Το Κατάστημα Κράτησης Δράμας παραδίδεται επίσημα στις 4 Ιουνίου και η λειτουργία του, που αναμένεται τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο, ανοίγει το δρόμο και για την Πειθαρχική Φυλακή Δομοκού, (η οποία έρχεται ως συνέχεια των πολυσυζητημένων φυλακών Γ΄ Τύπου), που εκτιμάται ότι θα ανοίξει με τη νέα της μορφή 15 μέρες μετά.
Ήδη υπολογίζεται ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες για την τοποθέτηση υπερσύγχρονων συστημάτων ασφαλείας που θα εξασφαλίζουν απόλυτη αποκοπή των κρατουμένων από το εξωτερικό περιβάλλον και θα αποτρέπουν τυχόν απόπειρα απόδρασης.
Παράλληλα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, ανάσα στο θέμα της συμφόρησης αναμένεται να δώσουν και 200 θέσεις στην πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού ΙΙ, που διαμορφώθηκε για να υποδεχθεί τυχόν κρούσματα κορονοϊού και θα λειτουργήσει ως παράρτημα της Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού προκειμένου να μετάγονται κρατούμενοι των Καταστημάτων Κράτησης για τις δίκες τους.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα λόγω κορονοϊού συζητήθηκε η απελευθέρωση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και συγκεκριμένους όρους, περίπου 1.000 κρατουμένων με πολύ ελαφριές παραβάσεις, αλλά δεν υλοποιήθηκε γιατί δεν κρίθηκε απαραίτητο.
Σε ότι αφορά την αποκλιμάκωση των μέτρων, όπως είπε η κυρία Νικολάου, ήδη από τις 11 Μαΐου ξεκίνησε η λειτουργία της Γ' Λυκείου για όσους μετέχουν στα προγράμματα εκπαίδευσης στα Καταστήματα Κράτησης, ενώ από αύριο θα επιτρέπονται τα εξής:
  • Κατ΄ εξαίρεση μεταγωγές σε δικαστήρια (δίκες που παραγράφονται, λήξη 18μηνης προσωρινής κράτησης κ.λ.π.) και μεταγωγές που πραγματοποιούνται εκτάκτως για λόγους ασφαλείας.
  • Επιτρέπονται τα κλειστά επισκεπτήρια.
  • Οι άδειες του προσωπικού.
  • Η εισαγωγή τροφίμων και ρουχισμού.
  • Η λειτουργία των Γυμνασίων και των υπόλοιπων δύο τάξεων του Λυκείου, καθώς και των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, των ινστιτούτων επαγγελματικής εκπαίδευσης των Καταστημάτων Κράτησης και του Ι.Α.Α. Βόλου.
Από 29/5/2020 σύμφωνα με το πρόγραμμα θα επιτρέπονται :
  • · Όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και λοιπές εκδηλώσεις.
  • · Οι μεταγωγές κρατουμένων για ιατρικές εξετάσεις.
  • · Οι συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, με πρώτο θέμα τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές.
Επίσης, όπως λέει η κ. Νικολάου, όταν οι συνθήκες και οι μετρήσεις το επιτρέψουν, θα ακολουθήσει άρση όλων των υπολοίπων μέτρων ( ελεύθερα επισκεπτήρια, τακτικές άδειες κρατουμένων ).
Η αποκλιμάκωση των μέτρων γίνονται με βάση τη σύμφωνη γνώμη και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ θα γίνονται τεστ για κορονοϊό σε όλους του νεοεισερχομένους κρατούμενους, στο σωφρονιστικό προσωπικό και σε όσους μπαίνουν για ελέγχους στους χώρους κράτησης.
Αναφορικά με το νέο Κατάστημα Κράτησης Δράμας, αυτό θα είναι συνολικής δυναμικότητας 600 θέσεων κρατουμένων και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πλήρως εξοπλισμένη μονάδα υγείας, εγκαταστάσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις.
Αναφορικά με την Πειθαρχική Φυλακή Δομοκού, σε αυτή θα κρατούνται κυρίως κρατούμενοι που έχουν υποπέσει σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα σε άλλο κατάστημα κράτησης (κατοχή ναρκωτικών, απείθια, άσκηση βίας σε προσωπικό του Κ.Κ και σε συγκρατούμενους κ.λ.π), καθώς και καταδικασμένοι για πολύ βαριά εγκλήματα και τρομοκρατία.
Η Πειθαρχική Φυλακή θα τεθεί σε λειτουργία όταν λειτουργήσει και το κατάστημα κράτησης της Δράμας, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα να γίνει διαχωρισμός κρατουμένων, δηλαδή να μην είναι μαζί κρατούμενοι για τα λεγόμενα ελαφριά αδικήματα με βαρυποινίτες.
Θα πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα «τιμωρητικό» κατάστημα κράτησης, με κελιά των ενός ή δύο ατόμων, με περιορισμένα επισκεπτήρια, με συνεχείς ελέγχους κρατουμένων και με πυκνή φρούρηση και από την ΕΛ.ΑΣ.
Είναι, ήδη, σε εξέλιξη οι εργασίες για την τοποθέτηση υπερσύγχρονων συστημάτων ασφαλείας, με κάμερες παντού, με αντι- drone συστήματα για την αποτροπή τυχόν απόπειρας προσέγγισης της φυλακής από drone ή ελικόπτερο, πύλες εισόδου με ανιχνευτές ακτίνων (X-ray) τελευταίας τεχνολογίας, με συσκευές εντοπισμού και αδρανοποίησης κινητών και άλλων ηλεκτρονικών μέσων κλ.π.
Το συγκεκριμένο κατάστημα έχει χωρητικότητα κρατουμένων επίσης 600 άτομα, αλλά υπολογίζεται ότι θα έχει πολύ λιγότερα σε μόνιμη βάση (150-200 άτομα).
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κλείσει σχεδόν οι θέσεις, καθώς η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει λίστα με ονόματα κρατουμένων που έχουν παραδώσει οι διευθυντές όλων των καταστημάτων κράτησης και οι οποίοι θα μεταχθούν αμέσως στην Πειθαρχική φυλακή.
Παράλληλα με τα παραπάνω θα δοθεί η δυνατότητα για τη δημιουργία Οικονομικών Φυλακών. (πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ amna.gr)

Σχόλια