Καταγγελίες και διώξεις νέων δικηγόρων που αναφέρουν αφόρητη πίεση και τοξικό εργασιακό περιβάλλον στις εταιρείες όπου εργάζονται


Ολοένα αυξάνονται οι καταγγελίες νέων δικηγόρων στην Αγγλία για αφόρητη πίεση στην εργασία και τοξικό εργασιακό περιβάλλον.
Μάλιστα ο Σύλλογος Νέων Δικηγόρων (Junior Lawyers Division) μέσω της προέδρου του Charlotte Parkinson, απέστειλε επιστολή στην Ρυθμιστική Αρχή των Δικηγόρων (SRA) ζητώντας άμεση αναθεώρηση στον τρόπο προσέγγισης στη μεταχείριση των νέων δικηγόρων που αναφέρουν θέματα ψυχικής υγείας ή τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα και τονίζοντας πως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη προς την Ρυθμιστική Αρχή για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η κριτική του Συλλόγου Νέων Δικηγόρων έρχεται σαν αποτέλεσμα της πρόσφατης πειθαρχικής δίωξης της νεοεγγραφείσας δικηγόρου Claire Matthews, η οποία είπε ψέματα για να καλύψει το λάθος της να ξεχάσει κάποια κρίσιμα έγγραφα σε ένα τρένο. Η νεαρή δικηγόρος διαγράφηκε από το Πειθαρχικό Σώμα των Δικηγόρων, αλλά προτίθεται να  ασκήσει έφεση, υποστηριζόμενη από δικηγόρους που εργάζονται pro bono.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Δικηγόρων εξέφρασε την ανησυχία ότι το SRA συνέχισε τη δίωξή της συγκεκριμένης δικηγόρου, με δεδομένο ότι η Matthews είχε αναφέρει για το ψυχολογικό της πρόβλημα τη στιγμή του παραπτώματος. Εάν η κατάστασή της αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ακρόασης, το SRA θα έπρεπε να είχε αναβάλει την ακρόαση αμέσως προκειμένου να εξετάσει τον κίνδυνο.
«Δεδομένων των περιστάσεων της υπόθεσης της κ. Matthews, δεν πιστεύουμε ότι η απόφαση του SRA για δίωξη ήταν λογική», πρόσθεσε η Parkinson.
Η υπόθεση Matthews θυμίζει προηγούμενες υποθέσεις όπου αποβλήθηκαν δύο ακόμα νέοι δικηγόροι παρά την αναφορά τους για τοξικό εργασιακό περιβάλλον και εργασία υπό ακραίες πιέσεις.
Οι τρεις αυτές υποθέσεις αποβολής δικηγόρων έχουν κλονίσει την πίστη του Συλλόγου Νέων Δικηγόρων στις αποφάσεις του SRA σε σημείο που δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην προσέγγισή του σε τέτοια θέματα.
Ο Σύλλογος ζητάει από το SRA να εξετάσει τη δική του προσέγγιση και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των δικηγόρων, αντιμετωπίζοντας ιδιαίτερα το ζήτημα ότι οι νεότεροι δικηγόροι είναι απρόθυμοι να αναφέρουν μια τοξική κατάσταση στην εταιρεία που εργάζονται επειδή φοβούνται ότι θα διωχθούν οι ίδιοι.
Μάλιστα ο Σύλλογος με αφορμή την υπόθεση Matthews, επισημαίνει και την προφανή διαφοροποίηση στις επιβαλλόμενες κυρώσεις μεταξύ των barristers και των solicitors.
(lawgazette.co.uk/cylegalnews.com)

Σχόλια