Mεταβατική ρύθμιση για την υπαγωγή της δευτεροβάθμιας εκδίκασης των εμπορικών διαφορών σε διαιτησία – Συμφωνία ΕΕ και 16 μελών του ΠΟΕ


Στις 24.1.2020 στο Νταβός της Ελβετίας, η ΕΕ και οι υπουργοί 16 μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) συμφώνησαν να αναπτύξουν μια πολυμερή μεταβατική ρύθμιση για την υπαγωγή της δευτεροβάθμιας εκδίκασης των διαφορών τους σε διαιτησία, η οποία θα επιτρέψει στα συμμετέχοντα μέλη του ΠΟΕ να διατηρήσουν ένα λειτουργικό και αποτελούμενο από δύο βαθμούς δικαιοδοσίας σύστημα επίλυσης στο πλαίσιο του ΠΟΕ των μεταξύ τους διαφορών.
Η πρωτοβουλία αυτή δρομολογήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου του 2019 από την ΕΕ και ορισμένα άλλα μέλη του ΠΟΕ, μετά την ουσιαστική παράλυση του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου του ΠΟΕ εξαιτίας της παρακώλυσης κάθε νέου διορισμού από το 2017 και μετά.
Η πολυμερής μεταβατική ρύθμιση θα βασίζεται στο άρθρο 25 του μνημονίου συμφωνίας του ΠΟΕ σχετικά με την επίλυση των διαφορών. Θα εξασφαλίζει στα συμμετέχοντα μέλη του ΠΟΕ (Αυστραλία, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Δημοκρατία της Κορέας, Ελβετία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ουρουγουάη, Παναμάς, Σινγκαπούρη και Χιλή) μια αποτελεσματική και δεσμευτική διαδικασία επίλυσης των ενδεχόμενων εμπορικών διαφορών μεταξύ τους.
Η ρύθμιση αποτελεί μέτρο έκτακτης ανάγκης και θα εφαρμόζεται μόνο έως ότου καταστεί και πάλι λειτουργικό το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο του ΠΟΕ. Η ΕΕ πιστεύει ότι η ύπαρξη ανεξάρτητου και αμερόληπτου δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας, ο οποίος θα παρέχει τις αναγκαίες εγγυήσεις για αποφάσεις υψηλότατης ποιότητας, πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ. (Europa.eu)

Σχόλια