Δικαστική ήττα για τράπεζα που προσπάθησε να πάρει το σπίτι 93χρονης για χρέη του γιού της


Δικαστική ήττα υπέστη τράπεζα στην Ιρλανδία , η οποία επιχείρησε να αμφισβητήσει το δικαίωμα διαμονής μιας 93χρονης γυναίκας και να την εκδιώξει από το ίδιο της το σπίτι. Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε ότι η 93χρονη έχει το δικαίωμα να συνεχίσει να κατοικεί στο οικογενειακό της σπίτι ανεξάρτητα από την απόφαση που αναγνωρίζει χρέος  € 779.000 εναντίον του γιου της, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της περιουσίας.
Η δικαστής της υπόθεσης έκρινε ότι το δικαίωμα κατοικίας πρέπει να προστατευθεί και υπερτερεί έναντι οποιουδήποτε δικαιώματος της τράπεζας κατά του γιου της 93χρονης, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του σπιτιού και συνδεδεμένου αγροκτήματος 135 στρεμμάτων, για το οποίο υπάρχει χρέος 1,4 εκατ. στην Τράπεζα της Ιρλανδίας (BoI).
Η απόφαση είναι αποτέλεσμα αγωγής της 93χρονης Eithne Ryan,κατά της τράπεζας, με την οποία ζήτησε να προστατευθεί το δικαίωμα διαμονής και υποστήριξής της. Όπως προέκυπτε από τη διαθήκη του τελευταίου συζύγου της Laurence Ryan, στην οποία άφησε την οικογενειακή κατοικία και αγρόκτημα στο Bunker Hill, στον γιό του Bryan, ενώ στη σύζυγό του άφησε € 20.000 και προέβλεψε τον όρο ότι εκείνη θα έχει δικαίωμα διαμονής και υποστήριξης στο συγκεκριμένο ακίνητο μέχρι το θάνατό της.
Η τράπεζα είχε υποστηρίξει ότι, με συνολικό χρέος ύψους 1,4 εκατ. Ευρώ, δεν μπορούσε το χρέος προς τη μητέρα ύψους 779 000 ευρώ, ποσό το οποίο ήταν η εκτίμηση του δικαιώματος διαμονής / υποστήριξης, να ακυρώσει την δυνατότητα της τράπεζας να διεκδικήσει την εξόφληση του συνολικού χρέους.
Η 93χρονη Ryan ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωρισθεί ότι το δικαίωμά της διαμονής της στο ακίνητο κατατάσσεται ως πρώτη επιβάρυνση, κατά προτεραιότητα σε σχέση με τις εξασφαλίσεις της τράπεζας επί της περιουσίας.
Η τράπεζα άσκησε ανταγωγή κατά της Ryan και του γιου της ζητώντας να αναγνωρισθεί ότι το δικαίωμά της διαμονής σχετίζεται μόνο με το σπίτι και όχι με το αγρόκτημα. Ισχυρίστηκε επίσης ότι οποιαδήποτε επιβάρυνση υπέρ της 93χρονης δεν είχε προτεραιότητα έναντι του εγγεγραμμένου βάρους της επί του ακινήτου.
Σημειώνεται ότι το 2016, το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση υπέρ της Ryan κατά του γιου της για ποσό 779.225 ευρώ, το οποίο αναφερόταν στην αποτίμηση του δικαιώματος διαμονής και υποστήριξης.
Η δικαστής της υπόθεσης περιέγραψε την 93χρονη ως μια εντυπωσιακή και ικανή κυρία , η οποία είχε καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν είχε καμία πρόθεση να βγει από το σπίτι, αν και δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία.
Η τράπεζα υποστήριξε ότι το δικαίωμα διαμονής στο ακίνητο ήταν μέρος μιας στρατηγικής με σκοπό να εμποδιστεί η τράπεζα να ανακτήσει τα χρέη του γιου της. Ωστόσο η δικαστής Pilkington αναγνωρίσε το δικαίωμα της 93χρονης να διαμένει στην οικογενειακή κατοικία, όπως προέβλεπε η τελευταία βούληση του συζύγου της.
(irishtimes.com/legalnews24.gr)

Σχόλια