Οι νεότεροι δικαστές στον κόσμο: Ο 21χρονος Mayank και οι 25χρονες Lara και Jasmine


Πόσα χρόνια στην έδρα πρέπει να έχει συμπληρώσει ένας δικαστής για να θεωρείται επαρκής και έμπειρος; Πρέπει οι δικαστές να έχουν μια ελάχιστη προϋπηρεσία ως δικηγόροι πριν ξεκινήσουν να απονέμουν δικαιοσύνη; Πρέπει να υπάρχει ελάχιστο όριο ηλικίας προκειμένου να μπορεί κάποιος να γίνει δικαστής;
Συχνά τίθενται στο χώρο της δικαιοσύνης αυτά ή παρόμοια ερωτήματα. Στην Ινδία , για παράδειγμα, πρόσφατα ένας 21χρονος έγινε ο νεότερος δικαστής στην ιστορία της χώρας και πιθανότατα είναι ο νεότερος δικαστής στον κόσμο. Ο Mayank Pratap Singh, πέρασε τις δικαστικές εξετάσεις όντας μόλις 21 ετών, αξιοποιώντας την αλλαγή στο νόμο εισαγωγής στο δικαστικό σώμα, που μείωσε το όριο ηλικίας από τα 23 χρόνια στα 21.[1]
Η Jasmine Twitty ,γεννημένη στις 4 Δεκεμβρίου 1989), είναι μία από τις νεότερες δικαστίνες παγκοσμίως καθώς το 2015, σε ηλικία μόλις σχεδόν 25 ετών διορίστηκε δικαστής στο δικαστήριο του Easley της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ. Η αφρο-αμερικανή Jasmine αφού ολοκλήρωσε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πέτυχε στις εξετάσεις και διορίστηκε δικαστής στα 25 της, ενώ δεν έχει καν διδακτορικό στη νομική, καθώς για τη συγκεκριμένη θέση κάτι τέτοιο δεν θεωρείται απαραίτητο προσόν[2].
o 21χρονος Mayank Pratap Singh
Επίσης, σε ηλικία 25 ετών ξεκίνησε πρόσφατα τη σταδιοδρομία της ως δικαστής και η Γερμανίδα Lara Winkler , η οποία ολοκλήρωσε τις σπουδές της σε οκτώ εξάμηνα, και στη συνέχεια έκανε την πρακτική της εξάσκηση στο νομικό γραφείο της εισαγγελίας για να διοριστεί αμέσως μετά στο δικαστικό σώμα.  Όπως δηλώνει η ίδια, δεν θεωρεί κάτι ξεχωριστό ότι έγινε δικαστής σε τόσο νεαρή ηλικία και σημειώνει ότι ενώ κατά την άσκηση της έμαθε πώς να γράφει μια δικαστική απόφαση, ωστόσο δεν έμαθε πώς ένας δικαστής φτάνει στην δικαστική κρίση. Όμως νιώθει τυχερή καθώς πολύ συχνά ζητάει τη βοήθεια των εμπειρότερων συναδέλφων της[3].
Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι η εμπειρία κατά τεκμήριο παρέχει ικανές εγγυήσεις ορθής δικαστικής κρίσης, χωρίς όμως ο κανόνας αυτός να είναι απόλυτος. Πολλοί εμπλεκόμενοι στο χώρο της δικαιοσύνης θα σκεφτούν περιπτώσεις νέων δικαστών που είναι πολύ πιο επαρκείς και καταρτισμένοι από μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους τους. Και σίγουρα κανείς δε θα μπορεί εκ προοιμίου, χωρίς να δει το έργο τους επί του πρακτέου, να αμφισβητήσει την ικανότητα του Μayank στην Ινδία, της Jasmine στην Αμερική και της Lara στη Γερμανία.(legalnews24.gr)


[1] Πηγή: economictimes.indiatimes.com
[2] Πηγή: en.wikipedia.org
[3] Πηγή: lto.de

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά