Αποφάσεις του ΔΣΑ για το δικαστικό ένσημο και τη διαμεσολάβηση


Κατά τη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου το ΔΣ του ΔΣΑ, κατόπιν διαλογικής συζήτησης, αποφάσισε τα εξής:
1. Το Δ.Σ. καταδικάζει απερίφραστα τις απαράδεκτες διατάξεις που επέβαλαν, με απόλυτο αιφνιδιασμό του νομικού κόσμου, και κατά κατάφωρη παραβίαση των αρχών της καλής νομοθέτησης, την άμεση, υποχρεωτική κατάθεση εντύπου ενημέρωσης σχετικά με τη διαμεσολάβηση ως προϋπόθεση του παραδεκτού της αγωγής και την επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου.
Ενδεικτικό της αποκρουστέας μεθόδευσης είναι ότι η πρώτη ρύθμιση τροποποιήθηκε επί τα χείρω (δι’ επιβολής της κύρωσης του απαραδέκτου της αγωγής) με νομοτεχνική βελτίωση λίγο πριν τη τελική ψηφοφορία και η δεύτερη με εκπρόθεσμη βουλευτική τροπολογία του Βουλευτή και Δικηγόρου Ευστάθιου Κωνσταντινίδη, την οποία έκανε δεκτή ο Υπουργός.
Οι μεθοδεύσεις αυτές, έθεσαν εκποδών όχι μόνον την αναγκαία θεσμική διαβούλευση, αλλά και την προηγούμενη επεξεργασία της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, που είχε εκφράσει κατά το παρελθόν σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα της επιβολής δικαστικού ενσήμου επί αναγνωριστικών αγωγών (ν. 3994/2011).
Προσεβλήθη, έτσι, βάναυσα το δικηγορικό σώμα, αλλά και επλήγησαν όλοι οι Έλληνες πολίτες που θα κληθούν να επωμιστούν το σχετικό οικονομικό βάρος σε συνθήκες κρίσης, και δη αναδρομικά, ενώ ταυτόχρονα τίθεται σοβαρό εμπόδιο για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Κατόπιν αυτών, το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα σειρά μέτρων με σκοπό την νομοθετική κατάργηση των ανωτέρω διατάξεων, και συγκεκριμένα:
Α) Πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου και ευρύτερη δημοσιοποίηση των θέσεων του δικηγορικού σώματος στον ελληνικό λαό.
Β) Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δικηγόρων έξω από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών επί της οδού Ακαδημίας την ερχόμενη εβδομάδα σε ημέρα και ώρα που θα αποφασιστεί από την ad hoc συσταθείσα Επιτροπή Αγώνα του ΔΣΑ (αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό, τον Αντιπρόεδρο Θέμη Σοφό, τη Σύμβουλο-Ταμία Μαρινέττα Γούναρη και τους Συμβούλους Δημήτρη Αναστασόπουλο, Πάνο Κορδώνη, Βασίλη Παπαστεργίου και Κωνσταντίνο Ρίζο).
Γ) Αποστολή ενημερωτικής επιστολής σε όλους τους Έλληνες Βουλευτές και κατ’ ιδίαν θεσμικές συναντήσεις με τους Βουλευτές, Δικηγόρους καθώς και με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων με στόχο την ανάδειξη των επιπτώσεων των ανωτέρω ρυθμίσεων, που προκάλεσαν την πάνδημη αγανάκτηση του δικηγορικού κόσμου.
Δ) Αποστολή ψηφίσματος διαμαρτυρίας στη Βουλή.
Ε) Την εκπόνηση γνωμοδοτήσεων Καθηγητών Πανεπιστημίου επί της αντισυνταγματικότητας της επιβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές. Το ΔΣ επιφυλάχθηκε, αφού αναμείνει και τη θέση της  Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδριάζει αύριο, και εφόσον η Κυβέρνηση επιμείνει στη στάση της παρά την ομόθυμη διαμαρτυρία του δικηγορικού κόσμου, να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ την προσεχή Τετάρτη.
Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ

Σχόλια

Αρθρογραφία

Αρθρογραφία
του Γιώργου Καζολέα, Δικηγόρου