Υποχρεωτική Διαμεσολάβηση: Κρίθηκε συνταγματική από τη Διοικητική Ολομέλεια του ΑΠ


Συνταγματικό κρίθηκε ομόφωνα από την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική  διαμεσολάβηση που αφορά διαδικασίες εξωδικαστικής επίλυσης για μεγάλη μερίδα των αστικών και εμπορικών διαφορών.
Ο νέος θεσμός αφορά στο σύνολο σχεδόν των αστικών και εμπορικών υποθέσεων εκτός από τις διαφορές που προκύπτουν στο πλαίσιο του οικογενειακού δικαίου όπως λύση γάμου, και λοιπά.
Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, που είχε λάβει θέση και παλιότερα για τα θέματα της συνταγματικότητας του νέου θεσμού, συνεκλήθη από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη μετά από σχετικό αίτημα που διατύπωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Υπέρ της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων για την επίλυση μεγάλου μέρους αστικών και εμπορικών υποθέσεων, υποχρεωτικά μέσω διαμεσολάβησης, τάχθηκαν και τα 43 μέλη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και μόνον ένας ανώτατος δικαστικός σημείωσε κάποιες παρατηρήσεις για άλλα θέματα, όχι όμως τη συνταγματικότητα του νόμου.
Η διαμεσολάβηση προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή και περιέχει τροποποιήσεις στο νόμο του 2018, ο οποίος σημειώνεται ότι είχε κριθεί κατά πλειοψηφία ως αντισυνταγματικός από την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. (kathimerini.gr)


Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά