Δικαστική δικαίωση υπαλλήλου που απολύθηκε για να αντικατασταθεί από ρομπότ


Δικαστήριο στην Ισπανία έκρινε ως καταχρηστική την απόλυση «για τεχνικούς λόγους» μιας ταμία σε ξενοδοχείο του αρχιπελάγους των Καναρίων, η οποία είχε αντικατασταθεί τον Μάρτιο από ένα πληροφοριακό πρόγραμμα διαχείρισης.
Το δικαστήριο της Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια απεφάνθη «πως είναι καταχρηστική η λύση του συμβολαίου μιας υπαλλήλου πολυεθνικής του τουριστικού κλάδου (…) που απολύθηκε, αφού εργάστηκε 13 χρόνια ως υπάλληλος γραφείου, για να αντικατασταθεί από ένα πληροφοριακό πρόγραμμα ή bot διαχείρισης», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το δικαστήριο.
«Η αυτοματοποίηση μέσω των bot ή ρομπότ, με τη μοναδική δικαιολογία της μείωσης του κόστους, καταλήγει να περιορίζει το δικαίωμα στην εργασία για να ενισχύσει την ελευθερία της επιχείρησης», τονίζει ο δικαστής στην απόφασή του.
Το ξενοδοχείο υποχρεούται να «επαναπροσλάβει την υπάλληλο εντός πέντε ημερών μετά την έκδοση της απόφασης» ή να αυξήσει σε άνω των 28.000 ευρώ την αποζημίωσή της, αποφάσισε ο δικαστής.
Η απόφαση αυτή, κατά της οποίας μπορεί να ασκηθεί έφεση, αφορά μία μονάδα της εταιρείας Lopesa, με έδρα το Γκραν Κανάρια, όπου απασχολούνται «περισσότεροι από 4.000 υπάλληλοι», σύμφωνα με τον ιστότοπό του.
Η ταμίας αντικαταστάθηκε από ένα εργαλείο διαχείρισης απαιτήσεων ή RPA (ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών). Μια μηχανή που, σύμφωνα με την απόφαση, «κάνει όσα της ανατίθενται από τις 17:15 έως τις 06:00» τις εργάσιμες ημέρες και «εργάζεται 24 ώρες ασταμάτητα, ακόμα και τις αργίες».
Η υπάλληλος έλαβε τον Μάρτιο μία επιστολή απόλυσης για «τεχνικούς λόγους», αιτιολογία που ο δικαστής απέρριψε. (cnn.gr)

Σχόλια