Δικαστική μάχη για έναν κόκορα: Αγωγή για ηχορύπανση έκαναν οι γείτονες


Ένας κόκορας που αποτελεί σύμβολο της ζωής στην ύπαιθρο αλλά παράλληλα κατηγορείται για ηχορύπανση έχει γίνει αντικείμενο δικαστικής διαμάχης στη Γαλλία.
 Ο πετεινός Μορίς, τον οποίο έχουν βάλει στο στόχαστρο οι γείτονές του, σε έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στη νοτιοδυτική Γαλλία, κατηγορείται για πρόκληση ενοχλητικού θορύβου, καθώς τους ξυπνάει κάθε πρωί, πολύ νωρίς.  
Ο Μορίς δεν παρέστη στη δίκη του. Απόντες ήταν όμως και οι κατήγοροι, ένα ζευγάρι συνταξιούχων που, προσπαθώντας να φιμώσει τον πετεινό τον μετέτρεψε σε σύμβολο της αγροτικής ζωής και παγκόσμιο σταρ καθώς η ιστορία του έφτασε μέχρι και τους New York Times.
Αντί του Μορίς, στο δικαστήριο ήταν για να τον στηρίξουν η Πομπαντούρ και ο Ζαν-Ρενέ, μια πουλάδα και ένας γιγαντιαίος κόκορας ράτσας Μπράχμα. Παρούσα και η ιδιοκτήτρια του «ενοχλητικού» πτηνού, η Κορίν Φεσό.  
Ο εν λόγω πετεινός ζει στο Σεν-Πιερ ντ' Ολερόν, όπου τα «κοκορίκο» του, πριν ακόμη ξημερώσει ο ήλιος, ενοχλούν τους ιδιοκτήτες μιας γειτονικής, εξοχικής κατοικίας.
Ο δικηγόρος τους, ο Βενσάν Ιμπερντό, επιμένει ότι δεν πρόκειται για μια διένεξη «της πόλης εναντίον της υπαίθρου» αλλά για ένα πρόβλημα ηχορύπανσης, όπως αυτή που προκαλείται από τα γαυγίσματα των σκύλων, τα κλάξον των αυτοκινήτων, τη δυνατή μουσική.  
Το Σεν-Πιερ ντ' Ολερόν είναι η μεγαλύτερη κοινότητα του νησιού ντ'Ολερόν, με περίπου 7.000 κατοίκους τον χειμώνα και 35.000 το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον τοπικό χωροταξικό σχεδιασμό, οι παραπονούμενοι ιδιοκτήτες ζουν σε μια ζώνη που έχει χαρακτηριστεί προαστιακή. Δεν έχει καμία σχέση με την εξοχή, ανέφερε ο δικηγόρος τους, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται για διαμάχη μεταξύ αστών και χωρικών.
«Οι πελάτες μου δεν απαγορεύουν στον κόκορα να λαλεί, θέλουν μόνο να είναι ήσυχοι το πρωί, μεταξύ 6.30-8.30», τόνισε.  
«Είμαι κατάπληκτος. Δεν είχα καταλάβει ότι οι ενάγοντες πήγαν να αγοράσουν ένα αστικό σπίτι στο νησάκι Ολερόν», απάντησε ειρωνικά ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας του Μορίς, Ζιλιέν Παπινό.
«Μπορούμε να ξεφορτωθούμε το κοτέτσι. Αλλά στη θέση του θα υπάρχουν μετά οι κιούρτοι που χρησιμοποιεί για το ψάρεμα ο Ζακί, ο σύζυγος της Κορίν Φεσό. Αν οι γείτονες αντέχουν τη μυρωδιά...», συνέχισε, για να καταλήξει: «Τα κοτέτσια υπήρχαν πάντα. Από τους 40 γείτονες, μόνο δύο διαμαρτύρονται».
Για την ιδιοκτήτρια του Μορίς, «η ύπαιθρος έχει δικαίωμα στον θόρυβό της, οι κόκορες έχουν δικαίωμα να λαλούν» και άλλωστε τα κακαρίσματα «δεν συνεχίζονται επ' άπειρον». «Ο πετεινός μου δεν μ' ενοχλεί, λαλεί και εγώ λέω ότι κάνει καλά και ζήτω η φύση!», πρόσθεσε.  
Στο ακροατήριο υπήρχαν αρκετοί υποστηρικτές του κόκορα Μορίς. Μεταξύ αυτών και μια οικογένεια από την Κόστα Ρίκα που περνάει τις διακοπές της σε ένα γειτονικό σπίτι. Η πτηνοτρόφος Ορελιά Σαν-Βοζέλ, που συνόδευε τους φίλους του Μορίς, την Πομπαντούρ και τον Ζαν-Ρενέ, εξήγησε ότι ήθελε να παραστεί στη δίκη γιατί φοβάται πως η απόφαση του δικαστηρίου θα αποτελέσει δεδικασμένο.   
Αφότου πήρε διαστάσεις η υπόθεση, 155.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει δύο κείμενα υποστήριξης στον Μορίς. Μάλιστα ο Μπρουνό Ντιονίς ντι Σεζούρ, ο δήμαρχος του Γκαζάκ, μιας κοινότητας 400 κατοίκων στη νοτιοδυτική Γαλλία, είπε ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία για να ανακηρυχθούν οι «θόρυβοι» της εξοχής «εθνική κληρονομιά».  
Το ζευγάρι των εναγόντων -συνταξιούχων θα αναγκαστεί να υπομείνει τον Μορίς όλο το καλοκαίρι, αφού το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του τον προσεχή Σεπτέμβριο.  
(πηγή:lifo.gr)

Σχόλια