Κατά της έκδοσης στην Τουρκία πολιτικού πρόσφυγα αποφάσισε το Συμβ.Εφετών Πατρών - Aφέθηκε ελεύθερος (Α' Δημοσίευση της Απόφασης)


Κατά της έκδοσης Τούρκου υπηκόου που έχει καταδικαστεί στην Τουρκία και κρατείτο στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Πατρών. (απόφαση 10/2019) 
Το Συμβούλιο Εφετών συγκεκριμένα έκρινε ότι ο εκζητούμενος δεν πρέπει να εκδοθεί στις δικαστικές αρχές της Τουρκίας, προκειμένου να εκτίσει υπόλοιπο ποινής φυλάκισης 21 ετών και 11 μηνών σε εκτέλεση απόφασης του Κακουργιοδικείου της Κωνσταντινούπολης, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για απόπειρα μεταβολής της συνταγματικής τάξης με τη χρήση βίας. Το Συμβούλιο επίσης ήρε την προσωρινή κράτηση που είχε επιβληθεί στον Τούρκο υπήκοο και διέταξε την απόλυση του από τις φυλακές της Πάτρας.
Όπως αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών, στις 27.04.2019 και κατόπιν Ερυθράς Αγγελίας Αναζητήσεων της INTERPOL Τουρκίας, συνελήφθη στον Λιμένα Πατρών ο ως άνω Τούρκος υπήκοος Κουρδικής καταγωγής, ο οποίος κρατείτο στο Κατάστημα Κράτησης Πατρών, με σκοπό την έκδοσή του στην Τουρκία. Ήδη από το έτος 2004, η Γαλλική Δημοκρατία του έχει χορηγήσει καθεστώς διεθνούς προστασίας και τυγχάνει έτσι αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας. Η αναγνώριση δε από Ευρωπαϊκό Κράτος ενός προσώπου ως πρόσφυγα, έχει εξωεδαφική ισχύ και όλα τα κράτη οφείλουν να την σέβονται.
Σε σχέση με την υπόθεσή του, το έτος 2007 εξεδόθη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απόφαση επί αιτήσεώς του που αφορούσε στην καταπάτηση εκ μέρους της Τουρκίας κάθε έννοιας δικαίου στην περίπτωσή του. Με την ως άνω απόφαση, εκρίθη ότι η Τουρκία είχε παραβιάσει το άρθρο 5 παρ. 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο προβλέπει ότι η προσωρινή κράτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα εύλογα χρονικά όρια.
Τον Τούρκο υπήκοο εκπροσώπησε στην συγκεκριμένη υπόθεση ο δικηγόρος Πατρών Χρήστος Τζαβάρας. (legalnews24.gr)

Σχόλια