Ψηφίστηκαν από τη Βουλή οι νέοι Κώδικες. Από 1η Ιουλίου σε ισχύ


Ψηφίστηκαν από τη Βουλή ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας με τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού. Από την διαδικασία απείχαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των υπόλοιπων κομμάτων, τα οποία κατήγγειλαν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εισάγει το θέμα των Ποινικών Κωδίκων εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Λίγο πριν την ψήφιση των νέων Κωδίκων ο Υπ.Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου προχώρησε σε ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις με πιο σημαντική αυτή στο άρθρο 336 για το αδίκημα του βιασμού που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Ειδικότερα, η παράγραφος 5 του άρθρου τροποποιήθηκε ώστε να διατηρείται ο κακουργηματικός χαρακτήρας του αδικήματος.
Η νέα διατύπωση του άρθρου 336 ΠΚ έχει ως εξής:
«1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη.
2.Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.
3. Αν  η  γενετήσια πράξη  έγινε από δύο ή  περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται  κάθειρξη  τουλάχιστον δέκα ετών.
4. Αν κάποια από τις πράξεις των προηγούμενων παραγράφων είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.
5.Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος , τιμωρείται με κάθειρξη ως δέκα έτη».
Οι νέοι κώδικες τίθενται σε ισχύ από 1η Ιουλίου 2019.

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά