Καταργούνται οι λέξεις "πατέρας" και "μητέρα" στα δημόσια έγγραφα των παιδιών στη Γαλλία


Οι όροι «πατέρας» και «μητέρα» οδεύουν προς κατάργηση στην Γαλλία, τουλάχιστον στα επίσημα έγγραφα των παιδιών, με στόχο την καταπολέμηση του ρατσισμού απέναντι στους ομοφυλόφιλους, όπως υποστηρίζει η γαλλική κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα ο Γάλλος Πρόεδρος και η παράταξή του με τροπολογία που κατέθεσαν προωθούν την αλλαγή των οικογενειακών στοιχείων των παιδιών, αντικαθιστώντας στις αιτήσεις εγγραφής στα σχολεία και σε όλες τις επίσημες αιτήσεις, το «Ονομα Πατρός» και το «Όνομα Μητρός» με τους όρους «Γονέας 1» και «Γονέας 2».
Μέσω αυτής της ρύθμισης επιχειρείται από τον Εμανουέλ Μακρόν να μπει τέλος στις διακρίσεις που βασίζονται στις ερωτικές-σεξουαλικές επιλογές των ανθρώπων και έχουν νομική υπόσταση -είτε με πολιτικό γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης. Το σκεπτικό της τροπολογίας είναι να δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων μπροστά στη συμπλήρωση της αίτησης, για το ποιος από τους δύο άνδρες ή γυναίκες, θα γραφτεί στο όνομα του πατέρα και ποιος στο όνομα της μητέρας.
Η τροπολογία συζητήθηκε στη γαλλική Βουλή και η υπουργός Βαλερί Πετί που έθεσε το ζήτημα, εξήγησε ότι «είναι αναχρονιστική η διάκριση της οικογένειας» με βάση το φύλο των γονέων τους… Το σχετικό διάταγμα αναφέρει ότι «Για την αποφυγή διακρίσεων, οι σχολικές εγγραφές, οι σχολικοί κατάλογοι, οι γονικές εξουσιοδοτήσεις και κάθε άλλο επίσημο έγγραφο που αφορά στα παιδιά, θα περιλαμβάνει αποκλειστικά τις λέξεις Γονέας 1 και Γονέας 2».
Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί συνέχεια του νόμου του 2013 για την νομική ισότητα των γάμων ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια.
Η τροπολογία προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στους συντηρητικούς κύκλους της γαλλικής κοινωνίας, αλλά και την αντίδραση του προέδρου των ομόφυλων γονέων που δήλωσε ότι: «Αν και θέλουμε να καλωσορίσουμε το γεγονός, γιατί μας επιτρέπει ισότιμη συμμετοχή στα σχετικά έγγραφα, κάτι που δεν ίσχυε πριν από αυτό, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε πως ένας τέτοιος διαχωρισμός θα προκαλέσει ανταγωνισμό ανάμεσα στους δύο γονείς, για το ποιος είναι ο νούμερο 1 και ποιος ο νούμερο 2».
Η τροπολογία θα τεθεί στην Γερουσία και αν  απορριφθεί, η κυβέρνηση προτίθεται να την επαναφέρει στην Εθνική Συνέλευση για νέα συζήτηση και εξέταση. (in.gr)

Σχόλια