Δικαστής-πρότυπο η 85χρονη υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ρουθ Γκινσμπεργκ: Τα προβλήματα υγείας και οι 2 νέες ταινίες για τη ζωή και το έργο της


Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ (Ruth Bader Ginsburg) διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ από τον Μπιλ Κλίντον στις 25 Δεκεμβρίου 1993 και σήμερα είναι το γηραιότερο μέλος του. Παραμένει ακόμα ενεργή παρά την περιπέτεια υγείας που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό. Την ίδια ώρα δύο ταινίες μεγάλου μήκους πρόκειται να βγουν σε λίγες ημέρες στους κινηματογράφους, αφιερωμένες στην δικαστίνα- υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία στα 85 της χρόνια εξακολουθεί να μάχεται ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά τα σοβαρά προβλήματα στην υγεία της και τις ισχυρές πιέσεις από την πολιτική ηγεσία να παραιτηθεί.
Πρόσφατα, η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, η οποία τα Χριστούγεννα γιόρτασε τα 25 χρόνια της στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση δύο καρκινικών οζιδίων από τον αριστερό πνεύμονά της. Τον περασμένο μήνα η Γκίνσμπεργκ έπεσε και έσπασε τρία πλευρά. Στις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε τότε, οι γιατροί εντόπισαν τα κακοήθη ογκίδια στον πνεύμονά της.
Στο παρελθόν αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας, βγαίνοντας πάντα νικήτρια: το 1999 έκανε θεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου και δέκα χρόνια αργότερα διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας.
Παρ’ όλα τα προβλήματά της, η Γκίνσμπεργκ δεν έχει απουσιάσει από καμία συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου μέχρι σήμερα. Το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί σε ίνδαλμα των προοδευτικών Αμερικανών.
Σύντομα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ για την «RBG», όπως την αποκαλούν οι φίλοι της από τα αρχικά του ονόματός της. Στο ντοκιμαντέρ αυτό εμφανίζονται μάλιστα διάφοροι συντηρητικοί, πολιτικοί και εμπειρογνώμονες, να «εξηγούν» πόσο επικίνδυνη είναι η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ. Την αποκαλούν «τέρας», «μάγισσα», «ζόμπι», πολύ σκληρές φράσεις για μια γιαγιά ύψους 1,55 μ.
Η Ρουθ Μπάιντερ γεννήθηκε το 1933 από Εβραίους γονείς σε μια εργατική συνοικία του Μπρούκλιν. Ο πατέρας της ήταν από την Οδησσό. Οι γονείς της μητέρας της ήταν μετανάστες από την Αυστρία. Στα 13 της η Ρουθ έγραψε μια έκθεση για το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που έκανε τεράστια εντύπωση. Αργότερα σπούδασε στο περίφημο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, όπου συναντήθηκε και με το μεγαλύτερο θαυμαστή της, το μετέπειτα σύζυγό της, Μάρτιν Γκίνσμπεργκ. Το 1957 άρχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ ως μία από τις εννέα γυναίκες μεταξύ 500 ανδρών.
Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών (η πρώτη ήταν η Ρεπουμπλικανή Σάντρα Ντέπι Ο Κόνορ) που ενέπνευσε όσο κανένας άλλος δικαστής τον αμερικανικό λαό με τους αγώνες της για τα πολιτικά δικαιώματα. Αυτήν τη μικροσκοπική γυναίκα με τα μεγάλα γυαλιά είχε καλέσει να παραιτηθεί το 2016 ο τότε υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς την ακατάλληλη για το θώκο λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, μετά τις έντονες επικρίσεις της σε σειρά συνεντεύξεών της εναντίον του Τραμπ.
«Η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Γκίνσμπεργκ έφερε τους πάντες σε αμηχανία προβαίνοντας σε ανόητες πολιτικές δηλώσεις για μένα» ανέφερε σε τότε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ. Η αιτία; Η Γκίνσμπεργκ είχε εκφράσει την ανησυχία της για το μέλλον της χώρας αν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος. Σε συνέντευξή της που είχε παραχωρήσει στο CNN, η δικαστής είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ «απατεώνα».
«Δεν υπάρχει συνοχή σε αυτόν» έλεγε η Γκίνσμπεργκ. «Λέει ό,τι του έρθει στο μυαλό. Είναι πραγματικά εγωκεντρικός», ενώ αστειεύτηκε λέγοντας ότι θα μεταναστεύσει στη Νέα Ζηλανδία αν ο Τραμπ κερδίσει την προεδρία. «Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα απογίνει αυτός ο τόπος, αυτή η χώρα, με τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο» είχε δηλώσει σε άλλη συνέντευξή της στους New York Times. Ο Τραμπ αντέτεινε πως είναι ανάρμοστο για δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου να τοποθετούνται σε προεκλογικές περιόδους.
Η ζωή της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ εκτυλίσσεται σε δύο ταινίες. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, το ντοκιμαντέρ «RBG – Μια ζωή για τη δικαιοσύνη» προβάλλεται στην Ευρώπη. Η δεύτερη ταινία με τίτλο «On the Basis of Sex», με πρωταγωνίστρια τη Φελίσιτι Τζόουνς και τον Άρμι Χάμερ ως το σύζυγό της, βγήκε ανήμερα τα Χριστούγεννα στις αμερικανικές αίθουσες και πρόκειται να προβληθεί στην Ευρώπη στις αρχές του 2019. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο ταινίες δείχνουν τη Ρουθ πολύ λιγότερο επαναστατική απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα, προβάλλουν τους αγώνες της στο δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ για την ισότητα ανδρών και γυναικών.
Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Γκλόρια Στέινεμ χαρακτηρίζει τη Ρουθ ως «υπερ-ηρωίδα» για τους αγώνες της. Η ίδια η δικαστής όμως λέει ότι απλώς μεγάλωσε εφαρμόζοντας δύο συμβουλές της μητέρας της: «Να είσαι κυρία!» και «Να είσαι ανεξάρτητη!»
Έτσι, η νεαρή Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, ως δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτών, προσπάθησε να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νομικού πλαισίου για την ισότητα των φύλων.
Στα δικαστήρια η Ρουθ κέρδισε πολλές δίκες, οι αποφάσεις των οποίων οικοδόμησαν σταδιακά την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Όπως λέει η ίδια στο ντοκιμαντέρ «RBG – Μια ζωή για τη δικαιοσύνη», η νομική στάση της ήταν πάντα ρεαλιστική και επεδίωκε το συμβιβασμό. Συχνά συνεργάστηκε με συντηρητικούς σε θέματα μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης. Και με τον ακροδεξιό δικαστή Άντονιν Σκάλια είχε μια στενή φιλία, για την οποία συχνά επικρίθηκε από την Αριστερά.
Ίσως η σταθερή μετατόπιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ προς τα δεξιά κάνει την Γκίνσμπεργκ να εμφανίζεται στα μάτια του κοινού ως πολύ ριζοσπαστική. Άλλωστε, αποτελεί συνήθως μειοψηφία στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Οι πρόσφατες περιπέτειες με την υγεία της έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στη φιλελεύθερη Αμερική, που κρατά την ανάσα της. Πολλοί Δημοκρατικοί φοβούνται ότι μια φιλελεύθερη δύναμη θα αφαιρεθεί από τους εννέα ως επί το πλείστον ισόβιους συντηρητικούς δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, η Ρουθ αποφάσισε να μην αποσυρθεί. Ο Ομπάμα θα μπορούσε να την αντικαταστήσει με έναν ομοϊδεάτη διάδοχό της. Τώρα η 85χρονη δικαστής θέλει να παραμείνει στη ζωή μέχρι να εκλεγεί ένας Δημοκρατικός πρόεδρος. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει την ευκαιρία να επιβάλει έναν τρίτο συντηρητικό δικαστή μετά τον Νιλ Γκόρσουχ και τον Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο, οδηγώντας το, επί δεκαετίες, ακόμη περισσότερο προς τα δεξιά. (πηγή:in.gr)
Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε η Γκινσμπουργκ στο CNN σχετικά με την ζωή της στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εδώ

Σχόλια