Η προσβολή: Δικαστική μάχη με φόντο θρησκευτικές και πολιτικές αντιθέσεις


Στη Βηρυτό του σήμερα, μια λεκτική αντιπαράθεση οδηγεί σε προσβολή που ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και οδηγεί τον Τόνι, έναν Χριστιανό Λιβανέζο, και τον Γιάσερ, έναν Παλαιστίνιο πρόσφυγα, να λύσουν τις διαφορές τους στο δικαστήριο. Η δίκη διχάζει την κοινωνία του Λιβάνου, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης βάζουν φωτιά στην ήδη τεταμένη κατάσταση, και παλιές πληγές βγαίνουν στο προσκήνιο, όπως και τραυματικές αποκαλύψεις. Ο Τόνι και ο Γιάσερ καλούνται να επανεξετάσουν τις ζωές τους και τις προκαταλήψεις τους.
Ο σκηνοθέτης Ζιάντ Ντουεϊρί, βασισμένος σε μια προσωπική του εμπειρία, έχει γυρίσει ένα φιλμ με δίδαγμα εκκίνησης ότι η γλώσσα δεν πρέπει να προτρέχει της σκέψης. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα που ακολουθούν σ’ αυτό το δικαστικό δράμα, παύουν να φαίνονται υπερβολικά, να ανήκουν στη σφαίρα της μυθοπλασίας και γίνονται πιθανά, αποκτώντας μάλιστα και μια οικουμενική διάσταση. Αφορούν όλους.  
Ο σκηνοθέτης (που υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη και χειριστής κάμερας στις ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο «Reservoir Dogs», «Pulp Fiction» και «Jackie Brown»), παρά το γεγονός ότι θίγει μια υπαρκτή διαμάχη με όλες τις παράπλευρες συνέπειες (εκμετάλλευση ενός ασήμαντου γεγονότος από τους δικηγόρους, τα media και τους πολιτικούς), έχει καταφέρει να κρατήσει απόσταση από τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις και έχει γυρίσει ένα σφιχτοδεμένο, καθηλωτικό και τελικά αισιόδοξο φιλμ, με τη βοήθεια της εξαιρετικής ερμηνείας των δύο βασικών πρωταγωνιστών. Πρωταγωνιστούν οι Adel Karam, Kamel El Basha, Camille Salameh, Rita Hayek καιDiamand Bou Abboud. Η ταινία υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2018 (το έχασε από το «Μια φανταστική γυναίκα» του Σεμπάστιαν Λέλιο από τη Χιλή) (πηγή: myfilm.gr). Δείτε το trailer εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά