Σε δίκη για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παραπέμπεται ο τρίτος στην ιεραρχία του Βατικανού


Σε δίκη παραπέμφθηκε ο τρίτος στην ιεραρχία του Βατικανού, Αυστραλός καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου της Μελβούρνης.
Ο 76χρονος καρδινάλιος δήλωσε αθώος, ενώπιον του δικαστηρίου, ωστόσο η δικαστής Μπελίντα Ουάλινγκτον ανέφερε ότι «πείστηκε» πως υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ώστε η υπόθεση να εκδικαστεί, αν και απέρριψε άλλες κατηγορίες εναντίον του Πελ.
Ο Πελ είναι ο πιο υψηλόβαθμος καθολικός ιερέας της Αυστραλίας και ένας από τους πιο ισχυρούς αξιωματούχους του Βατικανού. Την προηγούμενη χρονιά ο Πελ που ασκεί τα καθήκοντα του ταμία του Βατικανού πήρε άδεια για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες εναντίον του στην πατρίδα του.
Η ακριβής φύση των καταγγελιών δεν έχει αποκαλυφθεί, με τις Αρχές να περιορίζονται να κάνουν λόγο για «πολλούς ενάγοντες». Το δικαστήριο της Μελβούρνης άκουσε, τις περισσότερες φορές κεκλεισμένων των θυρών στη διάρκεια των συνεδριάσεων, επί τέσσερις εβδομάδες τις μαρτυρίες περισσότερων από 30 φερόμενων θυμάτων του καρδιναλίου, τα οποία υποβλήθηκαν και στις ερωτήσεις της υπεράσπισης.
Στις συνεδριάσεις, δε, που ήταν ανοικτές για το κοινό, το δικαστήριο παρακολούθησε ένα φερόμενο θύμα του καρδιναλίου να περιγράφει ένα συμβάν στον καθεδρικό ναό της Μελβούρνης τη δεκαετία του 1990. Επίσης, υπήρχαν μαρτυρίες για άλλα περιστατικά σε έναν κινηματογράφο και μία πισίνα στην περιφέρεια της Βικτόρια τη δεκαετία του 1970.
Ο Ρόμπερτ Ρίχτερ, δικηγόρος του Πελ, δήλωσε ότι οι κατηγορίες «είναι αποκυήματα ψυχολογικών προβλημάτων, της φαντασίας ή απλώς μυθεύματα με στόχο να τιμωρηθεί ο εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας επειδή δεν απέτρεψε τις παιδοφιλικές επιθέσεις που διέπραξαν άλλοι. Ο καρδινάλιος Πελ θεωρείται το πρόσωπο που φέρει αυτή την ευθύνη». Ο ίδιος ο Πελ αρνείται πεισματικά όλες τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι «είμαι αθώος, οι κατηγορίες είναι ψευδείς. Η όλη ιδέα της σεξουαλικής κακοποίησης μου προκαλεί φρίκη».
Η απόφαση του δικαστηρίου της Μελβούρνης συνέπεσε με το τέλος μιας μακράς εθνικής έρευνας στην Αυστραλία που αφορούσε την απάντηση των Αρχών της χώρας στις σεξουαλικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν εναντίον παιδιών. Η κυβέρνηση είχε ζητήσει να ξεκινήσει αυτή η έρευνα το 2012, έπειτα από μία δεκαετία που δεχόταν πιέσεις από τα θύματα. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής ο καρδινάλιος Πελ κατέθεσε τρεις φορές και παραδέχθηκε ότι «απέτυχε» να αντιμετωπίσει τους παιδόφιλους ιερείς στην πολιτεία της Βικτόρια τη δεκαετία του 1970.
Τον Δεκέμβριο του 2017, η επιτροπή έρευνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αυστραλιανές αρχές «απέτυχαν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους» απέναντι στα παιδιά που έπεσαν θύματα κακοποίησης επί δεκαετίες.
Ο Πελ χρίστηκε ιερέας το 1966 στη Ρώμη, προτού επιστρέψει στην Αυστραλία το 1971, όπου ανήλθε στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας. Ορίστηκε αρχιεπίσκοπος της Μελβούρνης το 1996 και στη συνέχεια του Σίδνεϊ το 2001. Το 2014 τον επέλεξε ο Πάπας Φραγκίσκος για να διαχειριστεί τα οικονομικά τού Βατικανού.
Οι εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας στην Αυστραλία στηρίζουν τον καρδινάλιο, τον οποίο θεωρούν ως «έναν απολύτως ευπρεπή άνδρα». (kathimerini.gr)

Σχόλια

Στήρiξε το LegalNews24.gr