Πέθανε γνωστή δικηγόρος και ακτιβίστρια που υπερασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η διάσημη δικηγόρος και ακτιβίστρια από το Πακιστάν Άσμα Τζαχάνγκιρ πέθανε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου σε ηλικία 66 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της.
Η Τζαχάνγκιρ, που είχε αφιερώσει τη ζωή της στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είχε διατελέσει ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπέκυψε έπειτα από καρδιακή προσβολή που υπέστη, όπως ανέφερε η αδελφή της Χίνα Τζιλάνι.
Η Τζαχάνγκιρ προασπιζόταν τα δικαιώματα των γυναικών σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Φυλακίστηκε το 1983 και τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό το 2007. Πριν πέντε χρόνια διέρρευσε απόρρητα έγγραφα στα οποία αναφερόταν ότι η υπηρεσία Πληροφοριών σχεδιάζει τη δολοφονία της.
Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαχίντ Χακάν Αμπάσι εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο της Τζαχάνγκιρ επισημαίνοντας ότι αποτελεί μεγάλη απώλεια για την κοινότητα των νομικών, ενώ πρόσθεσε ότι προσεύχεται για εκείνη και την οικογένειά της.
Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της η Τζαχάνγκιρ υπερασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδίως αυτά των γυναικών, ενώ ήταν γνωστή ακτιβίστρια υπέρ της δημοκρατίας. Το 2005 είχε προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης.
Το 2014 η Τζαχάνγκιρ είχε δηλώσει στο AFP ότι έχει παρατηρήσει αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πακιστάν. «Υπήρχε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ήταν καν θέμα προς συζήτηση στη χώρα αυτή», είχε τονίσει.
«Τα δικαιώματα των γυναικών αντιμετωπίζονταν ως ένα κατασκεύασμα των Δυτικών. Τώρα οι άνθρωποι μιλάνε για τα δικαιώματα των γυναικών», είχε προσθέσει.
Η Τζαχάνγκιρ ήταν συνιδρύτρια της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν και του πρώτου κέντρου παροχής δωρεάν νομικής υποστήριξης στη χώρα. Επίσης ήταν μία εκ των ιδρυτών του Φόρουμ για τη Γυναικεία Δράση, το οποίο συστάθηκε για να αντιταχθεί στο νομοσχέδιο βάσει του οποίου η μαρτυρία μιας γυναίκας στο δικαστήριο έχει τη μισή αξία από αυτή ενός άνδρα. (tanea.gr)

Σχόλια