Ισοβίτες που δεν τους επιτράπηκε να εξετάσουν τους μάρτυρες κατηγορίας κατά τη διάρκεια της δίκης τους, δικαιώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο


To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε με απόφασή του της 1ης Φεβρουαρίου 2018, το κράτος των Σκοπίων για παραβίαση του άρθρου 6 παρ.1 και 3δ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης που αφορά στο δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και το δικαίωμα για εξασφάλιση της παρουσίας και εξέτασης μαρτύρων. Προσφεύγοντες στην υπόθεση (Asani v. “πΓΔΜ” , αρ. 27962/10) ήταν οι Ramiz Asani και Naim Asani, υπήκοοι της πΓΔΜ που γεννήθηκαν το 1979 και 1984 αντίστοιχα. Σήμερα εκτίουν και οι δύο ποινές ισόβιας κάθειρξης.
Οι δύο ισοβίτες ισχυρίστηκαν ότι δεν τους επιτράπηκε να εξετάσουν κατ’αντιπαράσταση βασικούς μάρτυρες κατά τη διάρκεια της δίκης τους στην οποία καταδικάστηκαν για δολοφονίες το 2008.
Οι αιτούντες συνελήφθησαν το 2007 για πυροβολισμούς που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο σε καφετέρια στα Σκόπια. Στο περιστατικό τρία παιδιά σκοτώθηκαν και έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά. Δύο μάρτυρες, που κράτησαν την ανωνυμία τους εξαιτίας του φόβου τους για την ασφάλειά τους, αναγνώρισαν τους δύο προσφεύγοντες ως δράστες, ωστόσο οι δικηγόροι που της υπεράσπισης τους μπορούσαν μόνο να υποβάλλουν γραπτές ερωτήσεις σε αυτούς κατά τη διάρκεια της δίκης.
Το δικαστήριο δέχθηκε επίσης μια ενοχοποιητική προδικαστική δήλωση άλλου βασικού μάρτυρα, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στη δίκη παρά την κλήτευση του. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2008 ήταν ποινή ισόβιας κάθειρξης και επικυρώθηκε τόσο από το Εφετείο των Σκοπίων όσο και από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Οι προσφεύγοντες επικαλέστηκαν το άρθρο 6 παρ. 1 και 3, στοιχείο δ’ (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και δικαίωμα εξασφάλισης παρουσίας και εξέτασης μαρτύρων) της ΕΣΔΑ και το Δικαστήριο δέχτηκε ότι υπήρξε παραβίαση των παραπάνω διατάξεων. (legalnews24.gr/hudoc.echr.coe.int)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά