Δικάζεται δικηγόρος που δήλωσε ότι "είναι εθνικό καθήκον ο βιασμός των γυναικών που φορούν αποκαλυπτικά ρούχα"

Η εισαγγελία του Καϊρου της Αιγύπτου ξεκίνησε δικαστική δίωξη εναντίον του δικηγόρου Nabih al-Wahsh με την κατηγορία της «διατάραξης της αστικής ειρήνης και βλάβης του δημόσιου συμφέροντος», λόγω υποκίνησης της σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον των γυναικών. Η πρώτη δικάσιμος πρόκειται να λάβει χώρα στις 2 Δεκεμβρίου 2017.
Ο δικηγορος Al-Wahsh προκάλεσε την αγανάκτηση της κοινής γνώμης αλλά και των νομικών κύκλων το Νοέμβριο, λέγοντας ότι οι βιασμοί και η παρενόχληση των γυναικών που φορούν αποκαλυπτικά ρούχα όπως τα σκισμένα τζιν είναι «εθνικό καθήκον».
Ο Al-Wahsh, έκανε τα αμφιλεγόμενα σχόλια κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής όπου θέμα ήταν ένα σχέδιο νόμου για την πορνεία.
"Είσαι χαρούμενος όταν βλέπεις ένα κορίτσι να περπατάει στο δρόμο με το μισό της πίσω μέρος ακάλυπτο;" είπε ο δικηγόρος στην εκπομπή και συνέχισε: "Λέω ότι όταν ένα κορίτσι κυκλοφορεί έτσι, είναι πατριωτικό καθήκον να την παρενοχλήσει κάποιος σεξουαλικά και εθνικό καθήκον να τη βιάσει".
Μετά από τα σχόλιά του, αρκετοί αιγύπτιοι βουλευτές ζήτησαν από το ανώτατο Συμβούλιο των ΜΜΕ να αναλάβει δράση εναντίον «ανεύθυνων φωνών» που προσβάλλουν  τις γυναίκες στην τηλεόραση.
Το Εθνικό Συμβούλιο για τις Γυναίκες της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα καταγγείλει το τηλεοπτικό κανάλι που φιλοξένησε στην εκπομπή του τον δικηγόρο. Εκανε επίσης έκκληση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να αποφεύγουν να παρέχουν βήμα σε άτομα που κάνουν εμπρηστικές δηλώσεις που υποκινούν βία κατά των γυναικών.
Η Maya Morsi, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γυναίκες, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Al-Wahsh συνιστούν παραβίαση του Συντάγματος της Αιγύπτου που προστατεύει τα δικαιωματα των γυναικών.
Λίγες μέρες μετά τα αμφιλεγόμενα σχόλιά του, ο δικηγόρος προσπάθησε να «τα μαζέψει» λέγοντας ότι τα λόγια του ήταν μόνο μια "προειδοποίηση" σε όσες γυναίκες φορούν τζιν.
Το Σάββατο, το Ανώτατο Συμβούλιο των ΜΜΕ, κυβερνητικό όργανο επιφορτισμένο με τη ρύθμιση του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης, απαγόρευσε στον δικηγόρο να κάνει τηλεοπτικές εμφανίσεις.
Το 2014, οι αλλαγές στον αιγυπτιακό ποινικό κώδικα επέφεραν την ποινικοποίηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και επέβαλαν τιμωρίες για τους δράστες, συμπεριλαμβανομένων  ποινών φυλάκισης και προστίμων. Ο νόμος τιμωρεί πλέον εκείνους που διαπράττουν σεξουαλική επίθεση με φυλάκιση τριών έως επτά ετών. (legalnews24.gr/egyptindependent)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά