Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα κριθεί ο νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις στη Β.Ιρλανδία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μ.Βρετανίας θα αποφανθεί για το αν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα η Βόρεια Ιρλανδία απαγορεύοντας τις αμβλώσεις ακόμη και σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή σοβαρής δυσπλασίας του εμβρύου.
Είναι γνωστό ότι η Βόρεια Ιρλανδία έχει μια από τις πιο αυστηρές νομοθεσίες σε ότι αφορά τις αμβλώσεις και δεν τις επιτρέπει παρά μόνο όταν απειλείται η ζωή της μητέρας. Η παραβίαση του νόμου επισύρει ισόβια κάθειρξη.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους ενός συνασπισμού ενώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι θα καταθέσουν ενώπιον του ανώτατου βρετανικού δικαστηρίου, οι γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν άμβλωση υποβάλλονται «σε απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση» εξαιτίας του νομοθετικού αυτού πλαισίου.
«Το 2015-2016 έγιναν μόνο 16 αμβλώσεις στη Βόρεια Ιρλανδία» ενώ «το 2015, 833 γυναίκες από τη Βόρεια Ιρλανδία ταξίδεψαν στην Αγγλία για να κάνουν άμβλωση», ένα ταξίδι που πολλές θεωρούν ότι τις «στιγματίζει και τις τραυματίζει», υπογραμμίζουν οι οργανώσεις αυτές, μεταξύ των οποίων είναι και η Διεθνής Αμνηστία, στην ανακοίνωσή τους.
«Ελπίζω ότι με το να μοιραστώ τις λεπτομέρειες της πιο δύσκολης περιόδου του ζωή μου, θα βοηθήσω τις γυναίκες να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας στη Βόρεια Ιρλανδία και να πάψουν να υπομένουν επιπλέον τραύματα και δεινά, όπως εγώ», αναφέρει στην ανακοίνωση αυτή η Άσλεϊ Τόπλεϊ, μέλος της Ένωσης για την Επιλογή, που εξηγεί ότι αναγκάστηκε να συνεχίσει την εγκυμοσύνη της αν και ήταν σαφές ότι το έμβρυο δεν θα μπορούσε να επιβιώσει.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βόρειας Ιρλανδίας (NIHRC), ένας ανεξάρτητος θεσμός προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε προσπαθήσει να αλλάξει τη νομοθεσία προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη το 2014.
Τον Δεκέμβριο του 2015 το Ανώτερο Δικαστήριο του Μπέλφαστ αποφάσισε ότι η νομοθεσία που απαγορεύει τις αμβλώσεις παραβιάζει το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το δικαίωμα σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, διότι δεν προβλέπει εξαιρέσεις στις περιπτώσεις που το έμβρυο έχει σοβαρές, θανατηφόρες ανωμαλίες διάπλασης ή που η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα σεξουαλικού εγκλήματος.
Όμως η απόφαση ανατράπηκε σε δεύτερο βαθμό, καθώς οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το ζήτημα αυτό, που έχει πολλές ηθικές και θρησκευτικές πλευρές, πρέπει να ερευνηθεί από τον νομοθέτη, και όχι από έναν δικαστή.
Τον Φεβρουάριο του 2016 το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας ψήφισε εναντίον της χαλάρωσης της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις.
Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα χρηματοδοτεί το ταξίδι των γυναικών από τη Βόρεια Ιρλανδία που επιθυμούν να υποβληθούν σε άμβλωση στην Αγγλία, ενώ ήδη από τον περασμένο Ιούνιο αναλαμβάνει το κράτος το κόστος της επέμβασης. (πηγή: tovima.gr)

Σχόλια