Δικαστική απόφαση προβλέπει κοινή επιμέλεια των τέκνων από τους γονείς τους που έχουν χωρίσει

Σημαντική απόφαση εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή της κοινής επιμέλειας τέκνων σε περίπτωση διαμάχης μεταξύ των γονέων. Όπως είναι γνωστό στις περισσότερες δικαστικές περιπτώσεις, ο ρόλος του πατέρα υποβαθμίζεται και η επιμέλεια δίνεται στη μητέρα.
Σύμφωνα με την απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου (αριθμός 7121/2017) προβλέπεται ότι προσωρινά και μέχρι την εκδίκαση της κύριας υπόθεσης, η επιμέλεια των τέκνων θα ασκείται εναλλακτικά, τους ζυγούς μήνες από τον πατέρα και τους μονούς από τη μητέρα, με δικαίωμα επικοινωνίας από τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια, κατά το εν λόγω διάστημα.
Για «σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της κοινής επιμέλειας και του ίσου χρόνου του παιδιού και με τους δύο γονείς του», έκανε λόγο ο σύλλογος «Συνεπιμέλεια». Και αυτό όπως σημείωσε,  «παρά τις δυσκολίες ενός νομολογιακού εθίμου που θέλει ‘την επιμέλεια στη μητέρα’ χρησιμοποιώντας για δικαιολογία το αντιεπιστημονικό δόγμα της βιοκοινωνικής υπεροχής της μητέρας, τη θεωρία της σύγκρουσης των γονέων που πρώτο την προκαλεί το δικαστήριο, τη θεωρία της προσαρμογής και του ισχυρού ψυχικού δεσμού που δημιουργήθηκε μεταξύ μητέρας παιδιού αγνοώντας το ότι για τη δημιουργία του καταστράφηκε με δικαστική απόφαση ο ισχυρός ψυχικός δεσμός πατέρα παιδιού και τέλος μια επιλεκτική εφαρμογή των νόμων και της δικονομίας ώστε να δικαιολογείται η κακοποιητική συμπεριφορά προς τα παιδιά και τους πατέρες τους».
Σύμφωνα με τους υπευθύνους του Συλλόγου, οι υποθέσεις ανατροφής παιδιών προσανατολίζονται πλέον προς μία «φιλική δικαιοσύνη, χωρίς αντιδικία, με δικαστική μεσολάβηση, λιγότερες εντάσεις, περισσότερες συμφωνίες, όπου κερδισμένοι θα είναι όλοι : παιδί, μητέρα, πατέρας, δικαστές και δικηγόροι, η κοινωνία στο σύνολό της». (protagon.gr)

Σχόλια