Νόμος καταργεί τους όρους "πατέρας" και "μητέρα": Μεγάλες αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο της Μάλτας

Εγκρίθηκε στη Μάλτα από το Κοινοβούλιο της Βαλέτας με διακομματική πλειοψηφία νομοσχέδιο που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Μετά τη Γερμανία που ψήφισε παρόμοιο νόμο πριν λίγο καιρό, η Μάλτα έγινε η 24η χώρα στον κόσμο που νομιμοποιεί τον γάμο ομοφυλόφιλων.
«Νομίζω ότι είναι μια ιστορική ψηφοφορία, δείχνει ότι η δημοκρατία και η κοινωνία μας ωριμάζουν. Έχει φτάσει σε ένα πρωτοφανές επίπεδο ωριμότητας και είναι μια κοινωνία όπου όλοι μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ίσοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόσεφ Μούσκατ.
Αν και μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν συντηρητική χώρα, η Μάλτα τα τελευταία χρόνια έλαβε μια σειρά από προοδευτικά μέτρα. Μόλις το 2011 με δημοψήφισμα επετράπη η δυνατότητα διαζυγίου ενώ το 2014 θεσπίστηκε το σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης.
Με το ίδιο νομοσχέδιο επίσης καταργούνται από το Οικογενειακό Δίκαιο οι όροι «πατέρας» (“father”), «μητέρα» (“mother”) καθώς και οι όροι “husband” και “wife”, προκειμένου να αντικατασταθούν από άλλους πιο ουδέτερους.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει προβληματισμό σε μερίδα του κόσμου καθώς υπάρχουν σκέψεις ότι η Μάλτα με τον τρόπο αυτόν θα καταργήσει θεσμοθετημένες γιορτές όπως η Ημέρα της Μητέρας και η Ημέρα του Πατέρα, ωστόσο ο πρωθυπουργός της χώρας διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. (euronews.com)

Σχόλια