Εργασιακός Μεσαίωνας σε βάρος Δικηγόρων Μεγάλης Τράπεζας

Της Κωνσταντίνας Πανούση (αναδημοσίευση από το roomnews.gr)
Οι συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα έχουν γίνει μία μεγάλη τσίχλα, που ο καθένας τεντώνει όσο επιθυμεί στο όνομα της κρίσης. Διάφορες συστημικές τράπεζες έχουν χαρακτηριστεί ως γαλέρες τα τελευταία χρόνια, ενώ μία συγκεκριμένη έχει το όνομα Άουσβιτς στην αγορά εργασίας. 
Το ότι πληρώνουμε το τραπεζικό σύστημα δεν αρκεί, χρειάζεται κάτι ακόμα για να ζει. Αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στα νομικά τμήματα των τραπεζών αφορά την εφαρμογή του υποχρεωτικού υποτίθεται πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου. 
Συγκεκριμένα στην αρχή του έτους δόθηκαν προφορικές οδηγίες ότι για να υπαχθεί κάποιος στην ρύθμιση του νόμου, θα πρέπει να κόβει απόδειξη μέχρι και σε δύο το πολύ νομικά ή φυσικά πρόσωπα ανά μήνα. Οι διευθυντές δικηγόροι του τμήματος αποφάσισαν μετά από πέντε μήνες ότι το ανώτατο όριο αποδείξεων, για να υπαχθεί κάποιος στην προστατευτική διάταξη του νόμου, ήταν δύο αποδείξεις συνολικά το έτος. 
Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης ήταν να μην υπαχθούν τελικά οι δικηγόροι στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου που έκοψαν, όπως τους ζητήθηκε, μέχρι δύο αποδείξεις το μήνα. Το σφάλμα βέβαια βρίσκεται στο ότι εμπιστεύτηκαν τις οδηγίες των δικηγόρων διευθυντών τους. Με αυτό τον τρόπο η γνωστή συστημική τράπεζα αποφεύγει να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές, στο ποσοστό που της αναλογεί, σε σημαντικό αριθμό δικηγόρων που εργάζονται σε αυτήν καθημερινά επί σειρά ετών. 
Επιπλέον το ποσοστό μισθοδοσίας που έχει παρακρατήσει η γνωστή τράπεζα από 01-01-2017, για την κάλυψη των εισφορών που τους αναλογούσε, δεν θα τους επιστραφεί. Θα συμψηφισθεί όμως “κάποια στιγμή” με τις μελλοντικές οφειλές υπέρ ΕΦΚΑ κατόπιν ενεργειών που θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με ΔΑΠΥ δικηγόρους ενώπιον του ΕΦΚΑ. Όλα αυτά βέβαια με άγνωστο αποτέλεσμα και χωρίς να υπάρχει σχετική διαδικασία! 
Αλλά και οι έμμισθοι δικηγόροι, παρά τα οριζόμενα στις συμβάσεις τους και τις σχετικές επιφυλάξεις που έχει εκφράσει ο ΔΣΑ, υπόκεινται σε κράτηση ποσοστού απ΄το μισθό τους υπέρ ΕΦΚΑ. Και το κυριότερο χωρίς να αφαιρείται από τις σε βάρος τους κρατήσεις το 20% από την ονομαστική αξία των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής που καταβάλλεται απευθείας υπέρ ΕΦΚΑ. 
Το καταπληκτικότερο όλων είναι το εργασιακό περιβάλλον, που έχει στηθεί στην γνωστή τράπεζα. Επιθετικές συμπεριφορές διευθυντών δικηγόρων στους εργαζόμενους συναδέλφους τους, αλλά και διοικητικών υπαλλήλων που επιβάλουν έλεγχο τήρησης ωραρίου, παρακράτηση μισθού σε περίπτωση απουσίας, ακόμα και για λόγους ανωτέρας βίας ή ασθένειας, ελέγχους μέσω κλήσεων στα κινητά για το που βρίσκονται κάθε στιγμή, αυθαίρετη στέρηση ημερών άδειας, μείωση μισθού σε μητέρες δικηγόρους που εκ του νόμου δικαιούνται μειωμένο ωράριο και άλλα παρόμοια. 
Το ερώτημα είναι ένα “Άραγε ο αρμόδιος θεσμικά Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα πάρει επιτέλους, ως οφείλει, θέση;”. 

Σχόλια