Αποζημίωση 700.000 ευρώ για το θάνατο στρατιώτη

Αποζημίωση ύψους, περίπου, 700.000 ευρώ καλείται να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο σε συγγενείς 21χρονου στρατιώτη που βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα που βοηθούσε να ρυμουλκηθεί φορτηγό αυτοκίνητο (Μ 47) που χρησιμοποιείτο για την αποκομιδή των απορριμμάτων της Στρατιωτικής Μονάδας στην οποία υπηρετούσε.
Το Α' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας επικύρωσε εφετειακή απόφαση με την οποία δικαιώθηκαν οι συγγενείς του άτυχου φαντάρου που είχαν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση για ψυχική οδύνη από το θάνατο του 21χρονου.
Ο φαντάρος απεβίωσε από βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση όταν ο λοχίας που επέβαινε στο αυτοκίνητο που θα ρυμουλκούσε το φορτηγό χωρίς να ελέγξει εάν είχε πραγματοποιηθεί η πρόσδεση από τους στρατιώτες και αν είχαν απομακρυνθεί, έκανε όπισθεν.
Συγκεκριμένα, μεταξύ των δύο οχημάτων μπήκε ο 21χρόνος μαζί με ένα ακόμη συνάδελφό του προκειμένου να προσαρμόσουν το συρματόσχοινο για να γίνει η   ρυμούλκησης του χαλασμένου αυτοκινήτου. Ο  λοχίας που επέβαινε στο αυτοκίνητο που θα ρυμουλκούσε το χαλασμένο Μ47, χωρίς να ελέγξει εάν είχε πραγματοποιηθεί ή όχι η  πρόσδεση  από τους στρατιώτες και χωρίς να ελέγξει εάν οι στρατιώτες είχαν απομακρυνθεί,  έκανε όπισθεν, με αποτέλεσμα να συνθλιβεί το κεφάλι του 21χρόνου στρατιώτη, ο οποίος έπεσε στο έδαφος αιμόφυρτος.
Ο λοχίας από το Στρατοδικείο κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1 έτους και 3 μηνών.
Το διοικητικό δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση στους συγγενείς αλλά και τα έξοδα της κηδείας του και η απόφαση επικυρώθηκε από το ΣτΕ, το οποίο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς το Ελληνικού Δημοσίου που ζητούσε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση. (news.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά