Νέα απόφαση υπέρ της μετατροπής της ποινής κάθειρξης μέχρι 5 έτη σε χρηματική. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα λύσει οριστικά το ζήτημα

Ο Άρειος Πάγος με την υπ΄αριθμ. 723/2017 (ποιν.) απόφασή του, παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου το ζήτημα εάν μετατρέπεται ή όχι η ποινή της κάθειρξης μέχρι 5 έτη σε χρηματική.
Υπενθυμίζεται ότι το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με την υπ΄αριθμ. 130/2017 απόφασή του, είχε κρίνει ότι η ποινή της κάθειρξης μέχρι 5 έτη μετατρέπεται σε χρηματική.
Αυτή τη φορά, έκρινε το ίδιο μεν, αλλά με πλειοψηφία 3-2, οπότε σύμφωνα με τον οργανισμό του Αρείου Πάγου στις περιπτώσεις που οι αποφάσεις των Τμημάτων του λαμβάνονται με διαφορά μίας ψήφου, αναγκαστικά παραπέμπονται στην Ολομέλεια του δικαστηρίου για οριστική επίλυση.
Όπως είναι γνωστό η παράγραφος 1 του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι «η περιοριστική της ελευθερίας ποινή που είναι μεγαλύτερη από δύο έτη και δεν υπερβαίνει τα πέντε μετατρέπεται σε χρηματική ποινή, εκτός αν το δικαστήριο με απόφασή του ειδικά αιτιολογημένη κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων».
Η πλειοψηφία της υπ΄αριθμ. 723/207 απόφασης που παρέπεμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια, έκρινε ότι στην έννοια της επίμαχης διάταξης του Ποινικού Κώδικα «νοείται τόσο η ποινή φυλακίσεως όσο και η ποινή καθείρξεως» και προσθέτει: «Η ερμηνευτική εκδοχή αυτή συμπορεύεται με το γράμμα του νόμου, όπου προκρίνεται η διατύπωση "περιοριστική της ελευθερίας ποινή", και όχι ο όρος "φυλάκιση", αλλά και με τον σκοπό του νόμου, ο οποίος συνίσταται στην αποσυμφόρηση των φυλακών με πνεύμα σύγχρονης σωφρονιστικής αντίληψης».
Ακόμη, αναφέρουν οι αρεοπαγίτες, ότι «ως βαρύνον κριτήριο για τη μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική, δεν τάσσεται ο κακουργηματικός ή πλημμεληματικός χαρακτήρας της πράξης, αλλά η φύση και η χρονική διάρκεια της στερητικής της ελευθερίας ποινής, η οποία και σε κακουργήματα, όταν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις ή άλλοι γενικοί λόγοι μείωσης της ποινής, έχει ως ελάχιστα όρια φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών ή ενός έτους».
Τέλος, η πλειοψηφία καταλήγει ότι «υπόκειται σε μετατροπή και η ποινή καθείρξεως πέντε ετών, καθώς και η συνολική ποινή καθείρξεως, όταν η ποινή βάση αυτής είναι ποινή καθείρξεως 5 ετών». (πηγή: imerisia.gr)

Σχόλια