ΕΕΔΑ για την υπόθεση Μανωλάδας: Ο Έλληνας δικαστής έκλεισε τα μάτια στην εφαρμογή των νόμων

Την ανεπάρκεια της Ελληνικής Δικαιοσύνης στο να διερευνήσει την εργασιακή εκμετάλλευση τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καταδίκασε την Ελλάδα για τα γεγονότα της Μανωλάδας. Μάλιστα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «για άλλη μια φορά, ο Έλληνας δικαστής έκλεισε τα μάτια στην εφαρμογή κανόνων δικαίου που κλήθηκε να εξετάσει». Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση της Μανωλάδας (Chowdry και άλλοι κατά Ελλάδας, 30.3.2017). Η δικαίωσή μας μέσα από την συμβολή μας στην υποστήριξη και ανάδειξη της υπόθεσής αυτής κατά την πορεία της στα ελληνικά δικαστήρια, και βέβαια η δικαίωση των θυμάτων, δεν πρέπει να περιοριστεί σε ανταλλαγή συγχαρητηρίων και καταγγελιών. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρέπει να οδηγήσει σε άμεσες διορθώσεις στα ελλείμματα που αναδείχθηκαν ως προς τα φαινόμενα καταναγκαστικής εργασίας στην χώρα μας:
– Την αποτροπή με κάθε διοικητικό, νομοθετικό και ελεγκτικό μέσο της ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης ανθρώπων που βρίσκονται σε απόλυτη ευαλωτότητα λόγω της οικονομικής και νομικής τους θέσης.
– Την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Για άλλη μια φορά, ο Έλληνας δικαστής έκλεισε τα μάτια στην εφαρμογή κανόνων δικαίου που κλήθηκε να εξετάσει. Ειδικά όταν η εισαγγελία του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να ανοίξει τη διαδικασία επανεξέτασης της υπόθεσης. Εξάλλου, στην ανεπάρκεια της Ελληνικής Δικαιοσύνης να διερευνήσει αποτελεσματικά την εργασιακή εκμετάλλευση κρίθηκε και η υπόθεση της Μανωλάδας στο Στρασβούργο».

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά