Απόφαση-όνειδος για την Ελλάδα: Αποζημίωση για τους εργάτες στις φράουλες της Μανωλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Σημαντικά ποσά αποζημίωσης για την υπόθεση των εργαζομένων στα χωράφια καλλιέργειας φράουλας της Μανωλάδας του νομού Ηλείας θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την απόφαση, που αποτελεί όνειδος για την ελληνική πολιτεία και την ελληνική δικαιοσύνη, το Δικαστήριο έκρινε ότι το ελληνικό κράτος απέτυχε να αποτρέψει μία κατάσταση εμπορίας ανθρώπων, δεν μπόρεσε να προστατεύσει τα θύματα της καταναγκαστικής αυτής εργασίας, δεν βοήθησε στη διεξαγωγή μιας αποτελεσματικής έρευνας για τα αδικήματα που διαπράχθηκαν και δεν μπόρεσε να τιμωρήσει τους υπευθύνους.
Η απόφαση αφορά 42 προσφεύγοντες από το Μπαγκλαντές που ζουν στην Ελλάδα, ενώ η καταγγελία είχε γίνει το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απόφασης του ΕΔΔΑ οι προσφεύγοντες οι οποίοι δεν είχαν άδεια εργασίας, είχαν προσληφθεί από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013 για να συλλέξουν φράουλες σε αγροτική έκταση στη Μανωλάδα. Οι εργοδότες τους είχαν υποσχεθεί μισθό 22 ευρώ για επτά ώρες εργασίας, και 3 ευρώ για κάθε ώρα υπερωρίας. Υπό απάνθρωπες συνθήκες εργάζονταν καθημερινά από τις 7.00 έως τις 19.00 υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών, όπου ζούσαν σε πρόχειρες παράγκες χωρίς τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό.
Την άνοιξη του 2013, οι εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας την καταβολή των απλήρωτων μισθών τους, αλλά χωρίς επιτυχία. Στις 17 Απριλίου 2013, οι εργοδότες προσέλαβαν άλλους μετανάστες. Φοβούμενοι ότι δεν θα πληρωθούν 100 έως 150 εργαζόμενοι από την περίοδο 2012-2013 συγκεντρώθηκαν, προκειμένου να απαιτήσουν τους μισθούς τους. Τα αφεντικά τους, άρχισαν να τους πυροβολούν αδιακρίτως.
Η δίκη για τα γεγονότα της Νέας Μανωλάδας στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας είχε καταλήξει στην ομόφωνη αθώωση των δύο βασικών κατηγορούμενων, στους οποίους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα, ενώ δύο ακόμα κατηγορούμενοι, επιστάτες στην επιχείρηση όπου συνέβησαν τα  αιματηρά επεισόδια του 2013, κρίθηκαν ένοχοι για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο ένας και για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος.
Τον Οκτώβριο του 2014, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος να ασκηθεί αναίρεση κατά της ομόφωνης αθωωτικής ετυμηγορίας, που είχε απαλλάξει τους βασικούς κατηγορούμενους για την αιματηρή επίθεση, και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.
Το ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα να καταβάλει σε κάθε έναν από τους 42 αιτούντες, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην αρχική τότε δίκη στο ελληνικό δικαστήριο 16.000 ευρώ και σε καθένα από τους άλλους αιτούντες, 12.000 ευρώ για το σύνολο της ζημίας που υπέστησαν, καθώς και 4,363.64 ευρώ σε όλους τους αιτούντες για τα έξοδα και τις δαπάνες της δίκης. Δείτε το πλήρες κείμενο της απόφασης (στα γαλλικά) εδώ

Σχόλια