Kόρη δικηγόρου που δολοφονήθηκε στο δικαστήριο διεκδικεί αποζημίωση για την υπερβολική διάρκεια της δίκης κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Ήταν 1η Απριλίου του 1993 όταν ο 43χρονος τότε δικηγόρος Χρήστος Μπάκας δολοφονήθηκε μέσα στην αίθουσα του Στρατοδικείου στο Ρούφ. Ήταν η ημέρα που δικαζόταν ο υποσμηναγός Δημήτρης Κουρούπης, ο οποίος μεθυσμένος τα
ξημερώματα της 21ης Ιουλίου 1991 με το αυτοκίνητο του στη Χαλκίδα και με συνοδηγό τον κουνιάδο του, αφαίρεσε τη ζωή πέντε νέων ανθρώπων ηλικίας από 15 έως 18 ετών, που γύριζαν με τα πόδια στο σπίτι τους μετά από διασκέδαση.
Κι ενώ η δίκη στο Στρατοδικείο είχε ξεκινήσει, ο Θανάσης Ντρούζος, πατέρας του Κωνσταντίνου, ενός από τα θύματα του τροχαίου, έβγαλε ένα πιστόλι και έπιασε από το λαιμό το μάρτυρα υπεράσπισης Φώτιο Σακελλαράκη και υποχρέωσε με την απειλή όπλου να δεθεί πλάτη με πλάτη, με τους δύο δικηγόρους του κατηγορούμενου, τον Χρήστο Μπάκα και τον Δημοσθένη Αβράμη.
Ο Ντρούζος όταν αντιλήφθηκε ότι έχει καταφθάσει  αστυνομική δύναμη αμέσως άρχισε να πυροβολεί τους δεμένους ομήρους. Οι δικηγόροι  Μπάκας και  Αβράμης έπεσαν νεκροί, ο Φώτιος Σακελλαράκης τραυματίστηκε, όπως και τρεις στρατοδίκες, ενώ ο Ντρούζος,  έστρεψε το όπλο στον εαυτό του  αυτοπυροβολήθηκε θανάσιμα.
Μετά από το πρωτοφανές αυτό περιστατικό, η  ανήλικη τότε κόρη του άτυχου δικηγόρου, Ελένη Μπάκα προσέφυγε στα δικαστήρια τα οποία αναγνώρισαν ότι για τη δολοφονία του πατέρα της είχαν ευθύνη τόσο η Ελληνική  Αστυνομία όσο και ο Επίτροπος του Στρατοδικείου που δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα, επιδικάζοντάς της πλέον της συντάξεως των 32 ευρώ μηνιαίως και διατροφή μέχρι την ενηλικίωσή της.
Το 2002 η Ελένη Μπάκα άσκησε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, επικαλούμενη ότι αποφοίτησε από το Αρσάκειο και πέτυχε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για το λόγο αυτό το Δημόσιο έπρεπε να εξακολουθήσει να της παρέχει διατροφή 296,40 ευρώ μηνιαίως μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας της, αλλά και μετέπειτα, εφόσον συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές. Το Διοικητικό Εφετείο σε συνδυασμό με την σύνταξη που ελάμβανε από το Δημόσιο, της επιδίκασε μόνον το ποσό των 150 ευρώ μηνιαίως.
Το 2006 φοιτήτρια πλέον της Φιλοσοφικής Σχολής προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση και το ΣτΕ μετά από 10 χρόνια κατέληξαν ότι στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου δεν είναι σαφές το ύψος της διατροφής που επιδικάστηκε. Δηλαδή, εάν θα είναι 150 ευρώ ή  184 ευρώ  και ανέπεμψαν την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο.
Η Ελένη Μπάκα με νέα προσφυγή της στο ΣτΕ διεκδικεί αυτή τη φορά αποζημίωση 15.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη από την μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκδίκασης της υπόθεσης της.  
Η Δικαιοσύνη χρειάστηκε 23 ολόκληρα χρόνια για να εκδώσει οριστική απόφαση. Η δικογραφία της μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας επί 10 χρόνια άλλαζε συνεχώς χέρια και πήγαινε από δικαστή σε δικαστή, ενώ η εκδίκασή της αναβλήθηκε από τους ίδιους τους συμβούλους Επικρατείας 15 φορές. Και όλη αυτή η ταλαιπωρία για να καθοριστεί απλά το ύψος της μηνιαίας αποζημίωσης που θα  ελάμβανε προκειμένου να μπορέσει να σπουδάσει. Δηλαδή αν θα ήταν 150 ευρώ ή 184 ευρώ. (πηγή: protothema.gr)

Σχόλια