Ξεκίνησε η δίκη των γονιών που σκότωσαν το παιδί τους κλείνοντας το στο πλυντήριο ρούχων

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθισαν οι γονείς του τρίχρονου αγοριού που εντοπίστηκε νεκρό το 2011, όταν οι ίδιοι το είχαν κλείσει στο πλυντήριο ρούχων και το είχαν θέσει σε λειτουργία, με αποτέλεσμα το άτυχο βρέφος να πνιγεί. Το 2011, έκλεισε τον γιο του ηλικίας τριών ετών σε ένα πλυντήριο ρούχων το οποίο έθεσε σε λειτουργία προτού τον εγκαταλείψει. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Κριστόφ Σαμπενουά καλείται να δώσει εξηγήσεις για «διακεκριμένη ανθρωποκτονία» ενώπιον της γαλλικής Δικαιοσύνης, που αναμένεται επίσης να διερευνήσει την ολιγωρία των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας μπροστά σε μια οικογενειακή τραγωδία.
«Προς το παρόν δεν θυμάμαι απολύτως τίποτα» δήλωσε ο κατηγορούμενος κατά την έναρξη της δίκης στο κακουργιοδικείο του Μελούν, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Παρισιού, όπου θα βρεθεί στο εδώλιο μαζί με την πρώην του σύζυγο ηλικίας 29 ετών, η οποία δικάζεται για «συνέργεια».
Ο 37χρονος άνδρας, που πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο, προέταξε πολλά σενάρια κατά τη διάρκεια των καταθέσεών του. Στην αρχή είχε πει ότι ο γιος του έπεσε από τις σκάλες, κατόπιν κατηγόρησε τη σύντροφό του ότι έβαλε το παιδί στο πλυντήριο των ρούχων, προτού παραδεχθεί ότι είναι «πιθανόν» εκείνος να το έκανε υποστηρίζοντας ότι ευθυνόταν η «υπερβολική δόση» φαρμάκων που είχε καταναλώσει. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, την 25η Νοεμβρίου του 2011, ο κατηγορούμενος τηλεφώνησε στις αρχές κάνοντας λόγο για μια «μικρή ανησυχία»: ο γιος του είχε πέσει από τις σκάλες, τον έκανε μπάνιο για τον βοηθήσει να συνέλθει και το παιδί πρέπει να πνίγηκε καθώς νερό έβγαινε από το στόμα του. Η μεγαλύτερη ωστόσο αδελφή του παιδιού, ηλικίας 5 ετών, διέψευσε τους ισχυρισμούς του: «ο μπαμπάς έβαλε τον Μπαστιέν στο πλυντήριο διότι έκανε βλακείες στο σχολείο» είπε το κοριτσάκι στον γιατρό που ήρθε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, μια εκδοχή που υποστήριζε καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών.
Η μητέρα από την πλευρά της είπε ότι είδε τον σύντροφό της να βάζει τον μικρό στο πλυντήριο, έπειτα να θέτει σε λειτουργία τη συσκευή, καταρχάς στο πρόγραμμα του στεγνώματος και κατόπιν στο πρόγραμμα του πλυσίματος. Την ώρα που ο Κριστόφ Σαμπενουά σέρφαρε στο διαδίκτυο, εκείνη έφτιαξε ένα παζλ με την κόρη της, αφηγήθηκε στους ανακριτές. Άκουσε το παιδί να φωνάζει για ένα διάστημα 5 λεπτών εωσότου ο σύντροφός της τον βγάλει από το πλυντήριο και είπε, αφού διαπίστωσε ότι δεν ανέπνεε πια: «έτσι δεν θα μας ενοχλεί πλέον». «Βρίσκομαι εδώ για να υπερασπιστώ κάποιον που δικάζεται επειδή διέπραξε μια τερατώδη ενέργεια όμως δεν είναι τέρας» τόνισε ο Ζαν Κριστόφ Ραμαντιέ, συνήγορος του Σαμπενουά, πριν από την έναρξη της δίκης. Αναφορικά με την πρώην σύζυγο του κατηγορουμένου, υποστήριξε ότι εκείνη δε μπόρεσε να προστατέψει το παιδί της λόγω του «φόβου» που ένιωθε για τον σύντροφό της. 
Η δίκη αναμένεται να επικεντρωθεί και στην ευθύνη που ενδεχομένως έχουν οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας των παιδιών, που είχαν δεχθεί δεκάδες καταγγελίες σχετικά με την οικογένεια του Μπαστιέν προτού εκτυλιχθεί η τελευταία πράξη του δράματος. (news247.gr)


Σχόλια