Eπιβολή χρηματικής ποινής στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος της Κύπρου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέβαλε στην Τουρκία χρηματική ποινή, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Συγκεκριμένα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καλεί, με κατά πλειοψηφίαν απόφαση (με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά) την Τουρκία να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό στην Κυπριακή Δημοκρατία ως αποζημίωση για ηθική βλάβη των εγκλωβισμένων της Χερσονήσου της Καρπασίας και των συγγενών των αγνοουμένων, στο πλαίσιο της 4ης διακρατικής προσφυγής της Κύπρου κατά της Τουρκίας.
Με την απόφαση για πρώτη φορά, επιδικάζεται η καταβολή αποζημίωσης κράτους έναντι άλλου κράτους, ενώ δημιουργεί τη δυνατότητα και νέων αγωγών της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας, αφού δεν έχει παραγραφεί το δικαίωμα της Κύπρου να προσφύγει και για νέες αποζημιώσεις.Ειδικότερα, το ΕΔΔΑ αποφάσισε όπως η Τουρκία καταβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία 30 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη στους συγγενείς των αγνοουμένων και 60 εκατομμύρια για ηθική βλάβη στους εγκλωβισμένους κατοίκους της Καρπασίας. Στην απόφαση αναφέρεται, χαρακτηριστικά, ότι «το Δικαστήριο έχει μιλήσει και πλέον αναμένει να εισακουστεί», καλώντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, την Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφασή του. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του ΕΔΔΑ, η Τουρκία οφείλει να καταβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία τα 90 εκατομμύρια ευρώ, εντός του επόμενου τριμήνου.Απ' εκεί και πέρα, η κυπριακή Κυβέρνηση, υπό την εποπτεία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οφείλει να δημιουργήσει έναν ειδικό μηχανισμό και εντός 18 μηνών να διανέμει τα ανάλογα ποσά στους δικαιούχους.
Το Δικαστήριο στην απόφασή του εξηγεί ότι η κυπριακή Κυβέρνηση στις 11 Μαρτίου 2010 είχε αξιώσει τη δίκαιη ικανοποίηση, μόνο για τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν κατά των δικαιωμάτων δύο ομάδων του πληθυσμού - των συγγενών των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων Ε/κ κατοίκων της Καρπασίας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διευκρινίζει, επίσης, ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεν αξίωσε τη δίκαιη ικανοποίηση των προσφύγων και όλων όσοι έχασαν τις περιουσίες και τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, εξαιτίας της παράνομης τουρκικής εισβολή του '74, και επίσης ότι η Κυβέρνηση δεν ζήτησε ούτε τη δίκαιη ικανοποίηση του ιδίου του κυπριακού κράτους, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία ν’ αποζημιωθεί για την παραβίαση των δικαιωμάτων της. Στην απόφασή του το ΕΔΔΑ κάνει ιδιαίτερη αναφορά για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο περιουσιακό. Το Δικαστήριο παραπέμπει στην απόφαση του Μαΐου 2001, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με τα ευρήματά της. Αναφέρει, επίσης, ότι εναπόκειται στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να διασφαλίσει ότι αυτό το εύρημα θα εκτελεστεί πλήρως από την Τουρκία. Εξηγεί, μάλιστα, πως η συμμόρφωση αυτή δεν συνάδει με οποιαδήποτε παράνομη πώληση ή εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. (πηγή: sigmalive.com)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά