Νόμιμη η αύξηση των παραβόλων της μήνυσης σύμφωνα με το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι η αύξηση στα παράβολα των μηνύσεων καθώς και στο παράβολο πολιτικής αγωγής από 10 σε 100 και 50 ευρώ αντίστοιχα είναι νόμιμη. Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχαν προσφύγει δέκα περιφερειακοί Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικά τα νομοθετήματα, βάσει των οποίων το παράβολο υπέρ του Δημοσίου που πρέπει να προσκομισθεί κατά την υποβολή μήνυσης  αυξήθηκε από 10 σε 100 ευρώ, ενώ το τέλος πολιτικής αγωγής αυξήθηκε από 10 σε 50 ευρώ. Δηλαδή το κόστος των 20 ευρώ που χρειαζόταν κάποιος για να καταθέσει μια μήνυση ανήλθε σε 150 ευρώ, δηλαδή σχεδόν οκταπλασιάστηκε!
Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των συλλόγων, κρίνοντας ότι το παράβολο κατά την κατάθεση των μηνύσεων και το τέλος πολιτικής αγωγής δεν αποτελούν φορολογικά βάρη καθώς «έχουν το χαρακτήρα δικαστικών τελών με σημαντικά στοιχεία ανταποδοτικότητας». Έχει ενδιαφέρον βέβαια αν επισημαίνεται στην απόφαση σε τι συνίσταται αυτή η «ανταποδοτικότητα». Στην απόφαση επίσης αναφέρεται ότι το παράβολο της μήνυσης στοχεύει «στον περιορισμό του μεγάλου όγκου αστήρικτων και προπετών μηνύσεων», ενώ το μεγαλύτερο μέρος του παραβόλου καταλήγει στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων.
Πέρα από το γεγονός ότι τα δικαστικά κτίρια παραμένουν ως έχουν επί δεκαετίες χωρίς καμία βελτίωση, το επιχείρημα περί αποτροπής «μεγάλου όγκου αστήρικτων και προπετών μηνύσεων» είναι αστείο, καθώς άτοπα προεξοφλεί ότι οι μηνύσεις είναι αστήρικτες και προπετείς πριν να εξετασθούν από τους μόνους αρμόδιους για την δουλειά αυτή εισαγγελικούς λειτουργούς, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει αστήρικτες τις μηνύσεις των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, οι οποίοι δεν θα έχουν 150 ευρώ να τις υποβάλλουν, ενώ οι οικονομικά ισχυρότεροι θα καταθέτουν προφανώς βάσιμες και μη απερίσκεπτες μηνύσεις.

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά