Τροπολογία με ριζικές αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα. Τί αλλάζει στο νόμο Κατσέλη

Τροπολογία με αλλαγές στο νόμο 3869/2010 (Κατσέλη) κατέθεσε η κυβέρνηση στα πλαίσια του νομοσχεδίου για την «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης» Οι αλλαγές στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι κυρίως οι εξής:
-Εφεξής ο όρος «υπερχρεωμένος» θα αφορά εκτός από τα χρέη στις τράπεζες και αυτά προς την Εφορία, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία.
-Εισάγεται το κριτήριο των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» που αντιμετωπίζονται με αντικειμενικά κριτήρια με βάση την ΕΛΣΤΑΤ.
Οι δαπάνες αυτές προσδιορίζονται σε περίπου 1.100 ευρώ ανά νοικοκυριό.
-Με τον ισχύοντα νόμο Κατσέλη οι υποθέσεις δικάζονται σήμερα ακόμα και 15 χρόνια μετά. Με την τροπολογία προβλέπεται σύσταση  επιπλέον Ειρηνοδικείων και η πρόσληψη επιπλέον 54 Ειρηνοδικών για να δικάζουν αυτές τις υποθέσεις.
-Εισάγονται ευνοϊκές ρυθμίσεις με διαγραφή χρεών για ευπαθείς ομάδες όπως οι άνεργοι.
-Συστήνεται Δίκτυο Ενημέρωσης Οφειλετών και Κέντρο Ενημέρωσης Οφειλετών που θα παρέχουν νομικές και οικονομικές συμβουλές. Δείτε αναλυτικά την τροπολογία με τις αλλαγές στο νόμο των υπερχρεωμένων εδώ

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά