Αύξηση της προκαταβολής φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα προβλέπει το τρίτο μνημόνιο

Bαριά φορολογικά μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα περιλαμβάνει το 3ο Μνημόνιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας το νέο πακέτο μέτρων θα προβλέπει σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις (εμπόρους, βιοτέχνες και επιτηδευματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία), όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις προσωπικές εταιρείες από το 55% στο 100% μέχρι το 2017. Επίσης σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, για τους περίπου 900.000 φορολογούμενους οι οποίοι εντάχθηκαν στην ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών,
το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη λήψη της πρώτης δόσης του νέου δανείου από τον ESM, φέρνει ανατροπές, καθώς πολλοί θα κληθούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε λιγότερες δόσεις. Όσο λιγότερες είναι οι δόσεις, τόσο μεγαλύτερο το ποσό της μηνιαίας δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν:
• Αριθμός δόσεων με εισαγωγή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Με τη θέσπιση κριτηρίων θα περιοριστεί ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει φορολογούμενοι - οφειλέτες οι οποίοι διαθέτουν σημαντική περιουσία και εισόδημα, και θα αυξηθεί το ποσό της μηνιαίας δόσης για τις εναπομείνουσες δόσεις.
• Αύξηση του επιτοκίου για τις ρυθμισμένες δόσεις. Σήμερα, ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα, ενώ το επιτόκιο για μεγαλύτερα ποσά είναι 3%. Εξετάζεται το επιτόκιο να διαμορφωθεί περίπου στο 5%.
• Αυτόματη «αποβολή» από τη ρύθμιση των φορολογουμένων - οφειλετών που δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Η πληρωμή των τρεχουσών οφειλών ή εναλλακτικά η ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων θα αποτελεί προϋπόθεση για να μη χαθεί η χρυσή ρύθμιση των εκατό.
Τέλος οι Θεσμοί ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για μία σειρά ζητήματα, όπως άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, αναδιάρθρωση των δομών στο Δημόσιο, νέο μισθολόγιο, αλλαγές στην Δικαιοσύνη για ταχύτερη απονομή της κλπ. (imerisia.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά