Φυλάκιση 15 μηνών σε ακτιβίστρια δικηγόρο στην Αίγυπτο

Σε 15 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε δικηγόρος στην Αίγυπτο με την κατηγορία ότι εισέβαλε σε αστυνομικό τμήμα και επιτέθηκε σε αστυνομικούς το 2013. Η δικηγόρος,αγωνίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μαχιενούρ Ελ Μάσρι, μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας του εφετείου, φώναξε «κάτω το στρατιωτικό καθεστώς». Ο αιγυπτιακός στρατός ανέτρεψε τον Ιούλιο του 2013 τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, τον πρώτο εκλεγμένο αρχηγό του κράτους στην Αίγυπτο. Έκτοτε ο τότε επικεφαλής του στρατού Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι εξελέγη στην προεδρία, ενώ οι υποστηρικτές του Μόρσι, καθώς επίσης και ακτιβιστές της αριστεράς και διαφωνούντες οι οποίοι τάσσονται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, έχουν γίνει στόχος ενός κύματος βίαιης καταστολής.
Η Ελ Μάσρι είχε τιμηθεί το 2014 με το γαλλικό Διεθνές Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λουντοβίκ Τραριέ, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν δικηγόρο για «την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είχε δοθεί για πρώτη φορά το 1985 στο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος βρισκόταν τότε στις φυλακές του απαρτχάιντ. Η Ελ Μάσρι καταδικάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, μαζί με άλλα δύο πρόσωπα, σε ποινή 2 ετών φυλάκισης από πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Αλεξάνδρειας, απόφαση εναντίον της οποίας άσκησε έφεση.
Ο συνήγορος υπεράσπισης της Ελ Μάσρι, Μοχάμεντ Ραμαντάν τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν μόλις πήγαν σε ένα αστυνομικό τμήμα του Καΐρου τον Μάρτιο του 2013 για να ερευνήσουν τι είχε συμβεί σε έναν συνάδελφό τους ο οποίος είχε επίσης συλληφθεί. «Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση», πρόσθεσε, εναντίον «όλων όσοι είχαν καλέσει (στην εξέγερση) της 25ης Ιανουαρίου» 2011, η οποία ανάγκασε τον Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί, πρόσθεσε ο Ραμαντάν.
Η Ελ Μάσρι είχε ήδη φυλακιστεί επί των ημερών του Μουμπάρακ, όπως και επί των ημερών του Μοχάμεντ Μόρσι. Σε μια άλλη δίωξη που αντιμετώπιζε, η 29χρονη δικηγόρος είχε καταδικαστεί τον περασμένο Ιανουάριο διότι είχε παραβιάσει τον νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος απαγορεύει οποιαδήποτε συγκέντρωση δεν έχει εκ των προτέρων την άδεια της αστυνομίας. Η ποινή εκείνη μειώθηκε αργότερα από εφετείο σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή. (newsbeast.gr)

Σχόλια