Αναγνώριση αλλοδαπής απόφασης στην Ελλάδα

Του Χρήστου Ηλιόπουλου, δικηγόρου
Πολλοί Έλληνες ομογενείς έχουν λύσει τον γάμο τους, έχουν δηλαδή λάβει διαζύγιο με δικαστική απόφαση που έχει εκδοθεί από δικαστήριο σε χώρα του εξωτερικού. Συχνά, οι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να μεταφέρουν τα νομικά αποτελέσματα της αλλοδαπής δικαστικής αποφάσεως διαζυγίου και στην Ελλάδα. Για να γίνει αυτό, όταν η δικαστική απόφαση διαζυγίου έχει εκδοθεί από δικαστήριο στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες, πρέπει να κατατεθεί αίτηση σε δικαστήριο στην Ελλάδα και να γίνει μία σύντομη δίκη, στην οποία θα εκτεθούν όλα τα στοιχεία της αλλοδαπής αποφάσεως διαζυγίου, ώστε το ελληνικό πλέον δικαστήριο να εκδώσει απόφαση, διά της οποίας θα αναγνωρίζεται η ισχύς και στην Ελλάδα της αποφάσεως διαζυγίου που έχει εκδοθεί στο εξωτερικό.
Για να γίνει το δικαστήριο στην Ελλάδα και να αναγνωρισθεί το δεδικασμένο και η ισχύς της αλλοδαπής αποφάσεως διαζυγίου πρέπει να προσκομισθεί η αλλοδαπή απόφαση, επικυρωμένη και με την σφραγίδα Apostille – Επισημείωση της Χάγης, όταν προέρχεται από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, ενώ δεν χρειάζεται Apostille, όταν προέρχεται από τον Καναδά, οπότε πρέπει να έχει επικυρωθεί από το Προξενείο της Ελλάδος στον Καναδά ή από το Προξενείο το Καναδά στην Ελλάδα.
Πρέπει επίσης να προσκομισθεί σχετική βεβαίωση του δικαστηρίου της αλλοδαπής, που εξέδωσε την απόφαση διαζυγίου, (αν δεν αναφέρεται στο ίδιο το κείμενο της αποφάσεως), ότι η απόφαση είναι αμετάκλητη (final), ή ότι δεν μπορεί πλέον να προσβληθεί με ένδικα μέσα (it cannot be challenged anymore), ή ότι η προθεσμία για την άσκηση ενδίκων μέσων έχει παρέλθει (the time limit to challenge it has expired), ή κάτι παρόμοιο, καθώς η κάθε γραμματεία ή ο κάθε δικαστής και το δικαστήριο κάθε χώρας έχει διαφορετικό τυπικό κείμενο, με το οποίο πιστοποιούν το ίδιο γεγονός, ότι δηλ. η απόφαση διαζυγίου δεν μπορεί πλέον να προσβληθεί με ένδικα μέσα.
Τόσο η αλλοδαπή δικαστική απόφαση, όσο και η βεβαίωση ότι πρόκειται περί αμετάκλητης αποφάσεως, πρέπει να προσκομίζονται σε επίσημη μετάφραση στην ελληνική, είτε από το Υπουργείο Εξωτερικών (μεταφραστική υπηρεσία), είτε από δικηγόρο στην Ελλάδα, που γνωρίζει την γλώσσα στην οποία είναι γραμμένη η αλλοδαπή απόφαση.
Στην υπ΄αριθ. 169/2013 απόφασή του το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε υπόθεση αναγνώρισης δεδικασμένου αποφάσεως διαζυγίου από αλλοδαπή αρχή, που δεν ήταν δικαστήριο. Συγκεκριμένα, με την αίτηση ζητήθηκε από το ελληνικό δικαστήριο να αναγνωρίσει το δεδικασμένο της αποφάσεως του Ληξιάρχου μίας περιοχής της Μόσχας της Ρωσίας, για την λύση το έτος 2010 ενός γάμου που είχε τελεσθεί στην Μόσχα το 2008.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην εν λόγω υπόθεση είναι ότι η λύση του γάμου που αποφασίζεται κοινή συναινέσει και από τον οποίον δεν έχουν γεννηθεί παιδιά, κατά το νόμο στην Ρωσία, απαγγέλλεται όχι με δικαστική απόφαση, αλλά με απόφαση του τοπικού Ληξιάρχου. Δεν πρόκειται δηλαδή για δικαστική, αλλά για διοικητική απόφαση από αρχή του εξωτερικού.
Η νομολογία στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχει την κατεύθυνση να είναι δυνατή η αναγνώριση της αλλοδαπής αποφάσεως διαζυγίου από ελληνικό δικαστήριο ακόμα και αν η λύση του γάμου στο εξωτερικό έχει επέλθει όχι με απόφαση δικαστηρίου, αλλά με απόφαση άλλης αρχής, αρκεί η συγκεκριμένη αρχή να είχε δικαιοδοσία και αρμοδιότητα να αποφασίσει την λύση του γάμου, σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας του εξωτερικού.

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Γεια σας,

Είμαι κάτοικος Ονταριο Καναδα και βρίσκομαι στην διαδικασία αναγνώρισης του Καναδικού διαζυγίου μου στην Ελλάδα. Έχω προσκομίσει στην Ελλάδα την απόφαση διαζυγίου ΚΑΙ το πιστ/κό διαζυγίου (το οποίο για το Οντάριο είναι και το τελικό και αμετάκλητο έγγραφο) αλλά μου ζητούν άλλο πισ/κό που να αναγράφεται οτι το διαζύγιο είναι τελικό και αμετάκλητο. Όταν τηλεφώνησα στα δικαστήρια του Οντάριο μου είπαν οτι δεν ενκδίδεται κάτι παρόμοιο.



Έχετε εμπειρία με τέτοια υπόθεση και αν κάποιος σαν κι εμενα κατάφερε να πάρει τέτοιο έγγραφο από τα διακστήρια του Οντάριο και πως;

Γιατί διαφορετικά βρίσκομαι σε αδιέξοδο.

Ευχαριστώ
Σωτήρης
Ο χρήστης stellas9 είπε…
Αντιμετωπίζω το ίδιο θέμα, είναι σε εξέλιξη. Εσείς βρήκατε κάποια λύση;
Ο χρήστης Unknown είπε…
Ναι τελικά βρήκα. Πήγα προσωπικά στα δικαστήρια στο Τοροντο κ ζήτησα από την γραμματεία ένα έγγραφο που να αναγράφει οι το διαζυγιαο ειναι τελικό κ αμετάκλητο κ, με έκπληξή μου, μου το χορήγησαν. Μετά το έστειλα για ναγνώριη στην Οττάβα, μετά προξενείο για θεώρηση κ τώρα είναι στο δικαστήριο στην Αθηνα κ περιμένω.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ατυχώς δεν έχω καμμία σχέση με το Οχάιο πλέον. Το διαζύγιό μου εκδόθηκε πριν 25 χρόνια. Μου έστειλαν το επικυρωμένο διαζευκτήριο πριν 2 χρόνια όταν τους το ζήτησα για την αναγνώριση στην Ελλάδα. Ο δικαστής δυστυχώς με παραπέμπει σε ένα ιδιωτικών συμφερόντων γραφείων, στο οποίο πρέπει νσ πληρώσω περίπου 1000 ευρώ για να επαληθεύσει ότι το διαζευκτήριό μου είναι νόμιμο. Δηλαδή αμφισβητούν την εγκυρότητα εγγράφου δικαστικής αρχής και με σφραγίδα της Χάγης. Δεν το προχώρησα γιατί το θεωρώ κατάχρηση, αφ ής στιγμής η συγκεκριμμένη ενέργεια δεν καλύπτεται νομοθετικά όπως μου είπε η δικηγόρος μου. Είναι να μην πέσεις σε δικαστή που συνεργάζεται με το εν λόγω γραφείο. Ο νοών νοήτω! Σας εύχομαι ταχεία και ομαλή έκβαση.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Μόλις τώρα έμαθα από τον δικηγόρο μου ότι έγινε δεκτή η αίτηση διαζυγίου στην Αθήνα χωρίς να ζητήσουν τίποτα περαιτέρω. Δεν γνωρίζω που είσαι, αλλά εάν στο Οντάριο πες μου να επικοινωνήσουμε να σου δώσω το έγγραφο για το αμετάκλητο που πήρα από το δικαστήριο του Οντάριο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ευχαριστώ Σωτήρη! Είμαι στην Αθήνα. Θα μιλήσουμε σύντομα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
I just followed you on google plus as SS
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ήθελα να ρωτήσω ..γάμος στο Καναδά πρην 30 χρόνια περίπου με Ελληνίδα..τώρα εδώ και 9 χρόνια μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα σε διάσταση χωρίς καμία επαφηπως μπορεί να βγει το διαζύγιο μέσω Ελλάδας και να το στείλω στο Καναδά Τορόντο
Ο χρήστης Bill είπε…
Γεια σας
Χρειάζομαι βοήθεια
Είμαι κάτοικος του Καναδά μένω στο Τορόντο και προσπαθώ Την αναγνώριση διαζύγιο στην Ελλάδα και μου ζητάνε κάποια χαρτιά
να προσκομισθεί σχετική βεβαίωση του δικαστηρίου της αλλοδαπής, που εξέδωσε την απόφαση διαζυγίου, (αν δεν αναφέρεται στο ίδιο το κείμενο της αποφάσεως), ότι η απόφαση είναι αμετάκλητη (final), ή ότι δεν μπορεί πλέον να προσβληθεί με ένδικα μέσα (it cannot be challenged anymore), ή ότι η προθεσμία για την άσκηση ενδίκων μέσων έχει παρέλθει (the time limit to challenge it has expired

Ευχαριστώ πολύ Βασίλη