Εκλογές χωρίς δικηγόρους

Του Γιώργου Καζολέα, δικηγόρου
Οι δικηγόροι, αν τελικά να συνεχιστεί η απεργία διαρκείας που αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία με το πανελλήνιο δικηγορικό δημοψήφισμα, θα πρέπει να απέχουν από τα καθήκοντά τους και στην περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές. Δηλαδή, λόγω της αποχής να μην ασκήσουν τα καθήκοντα του δικαστικού αντιπροσώπου κατά την διεξαγωγή των εκλογών. Είναι ίσως μοναδική ευκαιρία να ακουστεί πρώτη φορά δυνατά τόσο στην Πολιτεία όσο και στην κοινωνία η δικηγορική φωνή διαμαρτυρίας, όχι μόνο για τις μεγάλες αλλαγές στην πολιτική δίκη που επιφυλάσσει ο επερχόμενος νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, αλλά και για την πρωτόγνωρη επίθεση που δέχτηκε ο δικηγορικός κλάδος την εποχή των μνημονίων.
Είναι πολύ πιθανό ότι χωρίς τη συμμετοχή των δικηγόρων δεν θα μπορούν να διεξαχθούν εκλογές, καθώς περίπου το 70% των δικαστικών αντιπροσώπων που διορίζονται προέρχονται από το δικηγορικό σώμα.
Η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων θα πρέπει από σήμερα κιόλας να διαμηνύσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι λόγω της αποχής, κανένας δικηγόρος δε θα ασκήσει καθήκοντα δικαστικού αντιπροσώπου σε περίπτωση εκλογών. Είναι ιστορικής σημασίας ευκαιρία τώρα, όχι μόνο να αποσυρθεί το σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και η επιβολή ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές υπηρεσίες, και να υπάρξει επιτέλους ριζική, ορθολογική και δίκαιη αναδιάρθρωση του συστήματος καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών με καθιέρωση υποχρέωσης καταβολής ετησίως ποσοστού επί του δηλωθέντος εισοδήματος από την άσκηση της δικηγορίας. (Π.χ. η κλίμακα θα μπορούσε να είναι: Από 0-10000 ευρώ ποσοστό 5%, από 10001 -20000 ευρώ 7%, από 20001-30000 ευρώ 10%, από 30001-50000 ευρώ 12% κ.ο.κ).
Με αφορμή και μοχλό πίεσης την πιθανή διεξαγωγή εθνικών εκλογών, όπου η πολιτεία έχει άμεση ανάγκη τη συμμετοχή των δικηγόρων, οι τελευταίοι, μέσω των συλλογικών τους οργάνων, μπορούν να πιέσουν δυναμικά για τη βελτίωση των όρων και συνθηκών του επαγγέλματος ώστε αυτό να καταστεί και πάλι βιώσιμο.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ σωστά κύριε συνάδελφε. Αυτά που γράφετε δεν μεταφέρονται από τους συλλόγους γιατί δεν ενδιαφέρει η ουσία και η βελτίωση σημαντικών ζητημάτων του κλάδου, αλλά η εσωστρέφεια και οι συνηθισμένες - χωρίς κανένα ποτέ αποτέλεσμα - αποχές. Ποιους συναδέλφους όμως ευνοούν οι αποχές; μόνο τους μεγαλοδικηγόρους που αναβάλλονται τα δικαστήριά τους, χωρίς ουσιαστικό κόστος για αυτούς και επιπλέον. Για τους λοιπούς μεροκαματιάρηδες δικηγόρους, οι συνεχιζόμενες και επαναλαμβανόμενες αποχές τους ωθούν στην έξοδο από το επάγγελμα και εκκαθαρίζουν το επαγγελματικό τοπίο με τον πλέον σκληρό τρόπο.

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά