Κάθειρξη 20 χρόνια και δήμευση περιουσίας η ποινή στον Άκη Τσοχατζόπουλο

Ένοχος για όλα τα αδικήματα κρίθηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που του επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών,  χωρίς να αναγνώρισει κανένα ελαφρυντικό. 12 χρόνια κάθειρξης ήταν η ποινή της Βίκυς Σταμάτη.  Σύμφωνα με την Εισαγγελέα, οι χειρισμοί του Α. Τσοχατζόπουλου ζημίωσαν το δημόσιο με 55 εκατ. ευρώ. Ένοχοι δίχως ελαφρυντικό κρίθηκαν και υπόλοιποι 16 συγκατηγορούμενοι. Σε 12ετή κάθειρξη καταδικάστηκε η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου και έξι χρόνια κάθειρξης επιβλήθηκαν στην πρώην σύζυγο του Άκη Γκούντρουν Μολντενάουερ.
Σε σχέση με τις προτάσεις της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη η μοναδική διαφοροποίηση εστιάζεται στην Αρετή Τσοχατζοπούλου η οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξη 12 ετών ενώ η εισαγγελέας είχε προτείνει δεκαετή κάθειρξη.

Το δικαστήριο προχώρησε και σε δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων των καταδικασθέντων. Συγκεκριμένα διέταξε να δημευθούν τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των καταδικασθέντων, όπως ορίστηκαν από κατασχέσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο ανακριτής της υπόθεσης. Μεταξύ της περιουσίας που δεσμεύθηκε, σε ό,τι αφορά στον πρώην υπουργό, ανήκει και το ακίνητο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Το δικαστήριο όρισε επίσης την καταβολή χρηματικών ποσών προς το δημόσιο ως εξής: Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποχρεούται να καταβάλλει ένα εκατ. ευρώ, ο Γ. Σμπώκος 500.000 ευρώ και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες 100.000 ευρώ έκαστος πλην των Π. Σταμάτη, Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη και Νίκου Καρατζά, οι οποίοι υποχρεούνται να καταβάλουν 50.000 ευρώ. (πηγή: ΑΜΠΕ)

Σχόλια