Καταδίκη κοινωνικού δικτύου σε αποζημίωση για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Περισσότεροι από 600.000 χρήστες του Facebook θα λάβουν 15 δολάρια ο καθένας ως αποζημίωση για τη χρήση προσωπικών δεδομένων τους σε στοχευμένες διαφημίσεις που προέβαλλε η ιστοσελίδα σύμφωνα με επιτευχθείσα εξωδικαστική συμφωνία. Το Facebook θα καταβάλλει συνολικά 20 εκατ. δολάρια, από τα οποία ένα μέρος θα καταβληθεί σε οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας. Το διαφημιστικό πρόγραμμα Sponsored Stories, το οποίο προέβαλλε στοχευμένες διαφημίσεις στα μέλη του κοινωνικού δικτύου, περιλάμβανε το όνομα και τη φωτογραφία ενός φίλου του χρήστη, μαζί με την ένδειξη ότι ο φίλος αυτός είχε κάνει «Like» στο προϊόν του διαφημιζόμενου.
Πέντε χρήστες του Facebook κατέθεσαν ομαδική αγωγή κατά του Facebook υποστηρίζοντας ότι τα προσωπικά τους δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν χωρίς οι ίδιοι να δώσουν τη συγκατάθεσή τους ή να λάβουν αμοιβή. Μέχρι το 2011 που κατατέθηκε η αγωγή, στο διαφημιστικό πρόγραμμα είχαν χρησιμοποιηθεί στοιχεία περίπου 150 εκατομμυρίων χρηστών.  Η εξωδικαστική συμφωνία, την οποία ενέκρινε αμερικανικό περιφερειακό δικαστήριο, απαιτεί από το Facebook να αλλάξει την ονομαζόμενη «δήλωση δικαιωμάτων» ώστε να δίνει στα μέλη του περισσότερες διευκρινίσεις για το πώς  χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους.
Ο δικαστής Ρίτσαρντ Σίμποργκ αναγνώρισε ότι η αποζημίωση είναι μάλλον μικρή, πρόσθεσε όμως ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Facebook  «αναμφισβήτητα παρέβη το νόμο». Δήλωσε επίσης ότι οι ενάγοντες δεν απέδειξαν ότι υπέστησαν οποιαδήποτε βλάβη. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ακόμα 7.000 χρήστες που δεν δέχθηκαν τη συμβιβαστική συμφωνία και μπορούν να κινηθούν κατά του Facebook με αγωγή που θα δικαστεί ενώπιον των δικαστηρίων. (πηγή: in.gr)



Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά