Δεύτερη δίκη για τη δολοφονία της ρωσίδας δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια

Η Βέρα Πολιτκόφσκαγια και ο Ίλια Πολιτκόφσκι, τα δύο παιδιά της Ρωσίδας δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια που δολοφονήθηκε το 2006, υποστηρίζουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ ότι ο δικαστής στη νέα δεύτερη δίκη που ξεκίνησε, διόρισε τους ενόρκους χωρίς προηγουμένως να συμβουλευτεί τον δικηγόρο που εκπροσωπεί την πολιτική αγωγή. Μολονότι είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης μέχρι να μπορέσει ο δικηγόρος τους να παραστεί στη δίκη, στις 29 Ιουλίου, ο δικαστής αποφάσισε τελικά να συνεχίσει κανονικά τη διαδικασία.

Η Άννα Πολιτκόφσκαγια δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2006, έξω από το διαμέρισμά της. Την εποχή εκείνη εργαζόταν για την Νόβαγια Γκαζέτα, μια εφημερίδα που επέκρινε ανοιχτά τη ρωσική κυβέρνηση. Πέντε άνδρες κατηγορήθηκαν ότι οργάνωσαν και εκτέλεσαν τη δολοφονία. Η πρώτη δίκη, το 2009, έληξε με την απαλλαγή των τριών κατηγορουμένων. Το ίδιος έτος όμως το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση και διέταξε την επανάληψη της δίκης, κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα ο οποίος έκανε λόγο για σωρεία δικονομικών παραβάσεων κατά τη διαδικασία.
Στην έναρξη της σημερινής δίκης και οι πέντε κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι.
Τα κίνητρα της δολοφονίας ουδέποτε διευκρινίστηκαν. Η Πολιτκόφσκαγια πάντως είχε κατ' επανάληψη αποκαλύψει περιπτώσεις «συμβολαίων δολοφονιών», βιασμούς και απαγωγές στην Τσετσενία, απ' όπου κατάγονται οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους. Μέχρι σήμερα δεν έχει επίσης ξεκαθαριστεί ποιος διέταξε τη δολοφονία της δημοσιογράφου. Ο Ντμίτρι Παβλιουτσένκοφ, πρώην αστυνομικός και κατηγορούμενος στην πρώτη δίκη, είχε κατονομάσει ως ηθικούς αυτουργούς τον Ρώσο μεγιστάνα Μπόρις Μπερεζόφσκι και τον Τσετσένο αυτονομιστή ηγέτη Αχμέντ Ζακάγιεφ. Και οι δύο ζούσαν εξόριστοι στο Λονδίνο, όπου ο Μπερεζόφσκι βρέθηκε νεκρός τον περασμένο Μάρτιο. (πηγή: ΑΜΠΕ)

Σχόλια

Αρθρογραφία

Αρθρογραφία
του Γιώργου Καζολέα, Δικηγόρου