Νέος νόμος στην Ιρλανδία επιτρέπει τις αμβλώσεις μόνο σε περίπτωση κινδύνου ζωής της μητέρας

Ψηφίστηκε τελικά στην Ιρλανδία νόμος που επιτρέπει τις αμβλώσεις στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή της μητέρας, ένα νόμος που προωθήθηκε μετά τον τραγικό θάνατο μιας νεαρής γυναίκας που οι γιατροί αρνήθηκαν να προχωρήσουν στη διακοπή της εγκυμοσύνης της. Η καινούρια νομοθεσία επιτρέπει την άμβλωση εάν η συνέχιση της εγκυμοσύνης θέτει σε "πραγματικό και ουσιαστικό κίνδυνο" τη ζωή της γυναίκας, κάτι που πρέπει πάντως να πιστοποιείται από τους αρμόδιους γιατρούς.
Στην περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις ότι η γυναίκα κινδυνεύει να χάσει τη ζωή της, για να διακοπεί η εγκυμοσύνη της θα πρέπει συναινέσουν ένας μαιευτήρας και δύο ψυχίατροι. Ορισμένοι βουλευτές και οργανώσεις που τάσσονται κατά των αμβλώσεων εξέφρασαν φόβους ότι με το νόμο αυτό θα πολλαπλασιαστούν οι εκτρώσεις στην Ιρλανδία. Αντιθέτως, οι βουλευτές της αριστεράς θεωρούν ότι δεν αίρονται οι περιορισμοί, αφού δεν προβλέπεται να επιτρέπεται η άμβλωση στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη έχει προκύψει από βιασμό ή αιμομιξία ή εάν το έμβρυο παρουσιάζει σοβαρές ανωμαλίες.
Τον Οκτώβριο του 2012 η Ιρλανδία συγκλονίστηκε από το θάνατο της Σαβίτα Χαλαπαναβάρ, μιας 31χρονης γυναίκας, η οποία υπέστη σηψαιμία αφού οι γιατροί αρνήθηκαν να της κάνουν άμβλωση μολονότι είχε παρουσιάσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της και κινδύνευε άμεσα η ζωή της.
Το 2012 3.982 Ιρλανδέζες, εκ των οποίων οι 124 ήταν ανήλικες, πήγαν στη Βρετανία για να υποβληθούν σε άμβλωση, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Υγείας. (πηγή: newsbomb.gr). Διαβαστε παλαιότερο σχετικό άρθρο του LN24 εδώ

Σχόλια