Aποζημίωση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης επιδίκασε το ΣτΕ

Αποζημίωση 4.800 ευρώ επιδίκασε σε δικηγόρο από το Βόλο απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για ηθική βλάβη λόγω καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης βάσει του νόμου 4055/2012. Η υπόθεση του δικηγόρου καθυστέρησε σχεδόν 8,5 χρόνια στο ΣτΕ, το οποίο  θεώρησε δίκαιο το αίτημα του καθώς η απόφαση για την υπόθεση του, κατόπιν δέκα αναβολών, εκδόθηκε μετά από 8 χρόνια και 4 μήνες . Ο δικηγόρος ζητούσε αποζημίωση 30.000 ευρώ, όμως οι δικαστές έκριναν πως δεν υφίσταται βιοποριστικό πρόβλημα και του επιδίκασαν 4.800 ευρώ αλλά και την
επιστροφή του παραβόλου της προσφυγής του. Απέρριψαν όμως και τους ισχυρισμούς του Δημοσίου ότι υπάρχει κλονισμός της δημοσιονομικής ισορροπίας του ελληνικού κράτους και πως εξ αυτού του λόγου πρέπει να επιδικαστούν στον δικηγόρο  μόνο 1.500 ευρώ.
Η προσφυγή του δικηγόρου αφορούσε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την οποία δεν επελέγη ο ίδιος ως νομικός σύμβουλος, η οποία κατατέθηκε στις 30.6.2003, αναβλήθηκε δέκα φορές,  συζητήθηκε στο Γ’ Τμήμα του ΣτΕ στις 5.2.2009  και η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 20.10.2011 και καθαρογράφτηκε στις 17.1.2012.
Οι δικαστές  με την υπ’αρ.  4467/2012 απόφασή τους αφενός αναγνώρισαν στον αιτούντα ότι δεν ευθύνεται αυτός για καμία από τις αναβολές της υπόθεσης όπως επίσης και ότι η υπόθεση του δεν ήταν ούτε ιδιαίτερα δύσκολη ούτε περίπλοκη και μάλιστα το νομικό ζήτημα που προέκυψε έχει λυθεί με προηγούμενη νομολογία του ΣτΕ. Αναγνώρισαν επίσης ότι η διάρκεια της διαδικασίας που έφτασε τα 8,5 χρόνια αντίκειται στις απαιτήσεις της εύλογης διάρκειας της δίκης και πως η καθυστέρηση αυτή «προκάλεσε πράγματι στον δικηγόρο ηθική βλάβη, συνιστάμενη στην αγωνία, την ταλαιπωρία και την αβεβαιότητα που υπέστη αυτός». (πηγή: star.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά