Δικηγόρος καταγγέλει ότι αστυνομικοί την έβαλαν στο κρατητήριο μαζί με τον πελάτη της

Καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία από δικηγόρο έφεραν στο φως δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου. Σύμφωνα με αυτά η δικηγόρος Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα που μετέβη σε αστυνομικό τμήμα, επισκεπτόμενη εντολέα της, ένα διεμφυλικό άτομο, παρεμποδίστηκε στην επικοινωνία της μαζί του και βρέθηκε στο κρατητήριο, χωρίς εξηγήσεις από τους αστυνομικούς. Η ίδια καταγγέλλει:
"Επισκεπτόμενη εντολέα μου διαφυλικό άτομο, που βρισκόταν “προσαχθείς στο κρατητήριο” για 3η φορά σε 4 μέρες (όπως πληθώρα διαφυλικών εντός των τελευταίων 5 ημερών, λόγω κάποιου είδους διαταγής “εκκαθάρισης” τους από συγκεκριμένα σημεία στη Θεσσαλονίκη), παρεμποδίστηκα να τον δω, κι όταν, αφού κάλεσα, διαμαρτυρόμενη για τα προσκόμματα στην επικοινωνία κρατουμένου με το δικηγόρο του, το “100″, κατάφερα να μπω, ο Αξ. Υπ. μ’ έριξε κι εμένα στο κρατητήριο του Α.Τ. και με κλείδωσε μέσα, όπου κρατούνταν ως επί το πλείστον προσαχθείσες ιερόδουλες, χωρίς να με ενημερώσει για τον λόγο της θέσης μου σε κράτηση. Οι άλλοι αστυνομικοί που ήταν παρόντες συνέδραμαν ψυχικά τον δράστη, παρά τις διαμαρτυρίες μου ότι δεν πρέπει να δέχονται από συναδέλφους τους συμπεριφορές αντίθετες αν μη τι άλλο στον όρκο τους, εμπαίζοντάς με εν χορώ, και λέγοντάς μου ότι “μόνη σου ήθελες να κλειδωθείς μέσα”… Όταν ζήτησα να κάνω μήνυση, ο Αξ. Υπ. είπε ότι θα μου κάνει κι εκείνος μήνυση, κι όταν του είπα ότι δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνει κι επιμένω να υποβάλω τη μήνυση, δεν δέχθηκε να την καταχωρήσει κι επέμεινε να φύγω. Ειδοποιήθηκε κατεπειγόντως η Εισαγγελέας μέσα στη νύχτα, η οποία έκρινε ότι δεν πρέπει να συλληφθεί ο δράστης, καθώς βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας». Η δικηγόρος μετέβη σε άλλο αστυνομικό τμήμα για να κάνει την μήνυση.
Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση του ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναφέρει σχετικά: "Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων προς τη συνάδελφο δικηγόρο Αθηνών, κα Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα τις πρώτες πρωινές ώρες της 5.6.2013 σε Αστυνομικό Τμήμα της Θεσσαλονίκης. Η απαγόρευση της δικηγόρου να ασκήσει τα ρητά προβλεπόμενα από το νόμο καθήκοντά της για την υπεράσπιση του εντολέα της και ο εγκλεισμός της στο κρατητήριο με αυτόν, όχι μόνο παραβιάζει κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας, αλλά κυριολεκτικά ευτελίζει το θεσμό της δικαιοσύνης αλλά και την ίδια την Ελληνική Πολιτεία. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν με έγγραφό του την 6.6.2013 προς την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε το περιστατικό και ζήτησε τις απόψεις της Αστυνομίας. Η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με έγγραφό της την 7.6.2013 απάντησε στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ότι έχει διαταχθεί η διενέργεια ΕΔΕ, με σκοπό τη διερεύνηση της υπόθεσης από πειθαρχικής πλευράς, δηλώνοντας ότι, σε περίπτωση που διαπιστωθούν πειθαρχικά παραπτώματα, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι, ανεξαρτήτως της εξέλιξης της ΕΔΕ, θα διερευνήσει το θέμα και θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα που του δίνει ο νόμος και ο θεσμικός του ρόλος για την προάσπιση των δικαιωμάτων των δικηγόρων και των πολιτών και την παραδειγματική τιμωρία αυτών που τα παραβιάζουν". (tanea.gr / dsth.gr)

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά