Απόφαση του ΔΣΑ σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές

Απόφαση εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και την οικονομική κατάσταση του ΕΤΑΑ. Η απόφαση έχει ως εξής: "Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κατά τη συνεδρίασή του την 23η Απριλίου 2013, παρουσία του Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Χρήστου Σπίρτζη και του (Αναπληρωματικού) Γ’ Αντιπροέδρου – Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, κ. Δημητρίου Κωστάκη, κατέληξε ομόφωνα στα εξής:
1. Η εν γένει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και, ειδικότερα, η ανά τριετία υποχρεωτική μετάταξη των ασφαλισμένων σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, εν μέσω μάλιστα της οξύτατης οικονομικής κρίσης, την οποία βιώνει ολόκληρος ο ελληνικός λαός, έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία των ασφαλισμένων να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις έναντι του ΕΤΑΑ, καταβάλλοντας τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.
2. Η επιπρόσθετη επιβολή προστίμων στους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, σε συνδυασμό με τη διαρκή επαύξηση των οφειλομένων χρηματικών ποσών λόγω της επιβολής τόκων, έχει ως αποτέλεσμα αφενός την πλήρη εξαθλίωση των ασφαλισμένων, οι οποίοι, σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας να ανταποκριθούν στις κατά τα ανωτέρω οικονομικές τους υποχρεώσεις, κινδυνεύουν να υποστούν ακόμα και αναγκαστική εκτέλεση στην προσωπική τους περιουσία και αφετέρου την οριστική αδυναμία των ταμείων να εισπράξουν το μεγαλύτερο μέρος των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.
3. Άμεση συνέπεια της κατά τα ανωτέρω ακολουθούμενης εισπρακτικής πολιτικής της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να είναι η πλήρης κατάρρευση του ΕΤΑΑ στο άμεσο μέλλον [ήδη, πλήθος συναδέλφων καταγγέλλουν ότι το Ταμείο έχει περιέλθει σε άτυπη «στάση πληρωμών», μη καταβάλλοντας νοσήλεια, επιδόματα, κ.λπ., ακόμα και μετά την πάροδο ενός (1) έτους!], με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υγείας – πρόνοιας όσο και για τη δυνατότητα καταβολής των συντάξεων. Ενόψει αυτής της δραματικής κατάστασης και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καταργώντας την ανά τριετία υποχρεωτική μετάταξη των ασφαλισμένων σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και λαμβάνοντας κάθε δυνατό μέτρο προς ανακούφιση των ασφαλισμένων – οφειλετών και επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειές του".

Σχόλια

Αρθρογραφία

Αρθρογραφία
του Γιώργου Καζολέα, Δικηγόρου