Αποζημίωση και ικανοποίηση ηθικής βλάβης λόγω πέτρας που βρέθηκε σε σοκολάτα

Το περιστατικό της ανεύρεσης μιας πέτρας μέσα σε σοκολάτα κλήθηκε να κρίνει πριν μερικά χρόνια ελληνικό δικαστήριο. Συγκεκριμένα καταναλωτής αγόρασε από κατάστημα μία σοκολάτα, στο εσωτερικό της οποίας υπήρχε μία μικρή πέτρα διαμέτρου 0,3 εκατοστών, επικαλυμμένη με σοκολάτα, με αποτέλεσμα να μην γίνει αντιληπτή από αυτόν. Όταν τη δάγκωσε, ένιωσε δυνατό πόνο και υπέστη κάταγμα στο δόντι και συγκεκριμένα στο πρώτο δεξιό προγόμφιο της πάνω οδοντοστοιχίας.
Ο καταναλωτής έκανε αμέσως καταγγελία στον ΕΦΕΤ, σύμφωνα με την έκθεση του οποίου, από τη μακροσκοπική εξέταση του δείγματος προέκυψε η ύπαρξη πέτρας 0,3 εκατοστών σε διάμετρο σφαιρικού σχήματος, εκτός της μάζας του προϊόντος, με επικάλυψη σοκολάτας στην επιφάνεια της και το τρόφιμο κρίθηκε μη ασφαλές και επιβλαβές για την υγεία. Δεν έμεινε όμως μόνο σ’ αυτό, αλλά προχώρησε και σε άσκηση αγωγής κατά της παραγωγού εταιρίας με βάση τη διάταξη του άρθρου 6 Ν.2251/1994 σχετικά με την προστασία του καταναλωτή από ελαττωματικά προϊόντα.
Το δικαστήριο δέχτηκε ως πραγματικά τα γεγονότα αυτά και θεώρησε υπεύθυνη την παραγωγό και πωλήτρια εταιρία αφού δέχτηκε ότι η πέτρα των 0,3 εκατοστών, είχε παρεισφρήσει στο εσωτερικό της σοκολάτας από ανθρώπινο ή μηχανικό λάθος, σε κάποιο από τα στάδια της παρασκευής της και είχε περάσει, χωρίς να γίνει αντιληπτό, από το στάδιο των ποιοτικών ελέγχων.
Η απόφαση δικαίωσε τον καταναλωτή, αφενός επιδικάζοντας του το ποσό που δαπάνησε για την απαιτούμενη αποκατάσταση του δοντιού, με τοποθέτηση θήκης στη θέση του σπασμένου δοντιού και γέφυρας, αφετέρου δέχτηκε το αίτημα χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης ποσού 5000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο καταναλωτής αμέσως μετά το περιστατικό είχε μεταβεί στο κατάστημα όπου είχε αγοράσει τη σοκολάτα και ανάφερε το γεγονός, χωρίς ωστόσο καμία ανταπόκριση.

Σχόλια

Legal Jobs

Legal Jobs
Θέσεις Εργασίας-Υποτροφίες- Μεταπτυχιακά